Duurzaam bosbeheer bevorderen met Green Deal

Met de Green Deal van Stichting Bewust met Hout (SBmH) slaan 27 partijen de handen ineen om hout uit duurzaam beheerde bossen tot gemeengoed te maken in Nederland. Ondertekenaars van deze Green Deal zijn de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, 20 branches in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen, FNV Bouw, CNV Vakmensen, het Initiatief Duurzame Handel en Tropenbos International.

Wat is er al bereikt sinds 2013?

Het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout in Nederland is gestegen tot 74%. De verduurzaming van tropisch hout (40,4%) blijft achter bij andere houtsoorten. De belangrijkste reden is de meerprijs van gecertificeerd hout ten opzichte van niet gecertificeerd hout. Door EU-importheffingen op niet-duurzaam hout en door het btw-tarief te verlagen is het mogelijk om de houtsector in Nederland bijna volledig te verduurzamen.

Hoe kan dat nog verbeteren?

CE Delft heeft onderzoek gedaan naar financiele beleidsinstrumenten die een doorbraak in het verduurzamen van de houtsector kunnen realiseren. Uit het onderzoek blijkt dat als het prijsverschil tussen duurzaam en niet-duurzaam hout met 5% daalt, de hoeveelheid niet-duurzaam hout op de Nederlandse markt halveert.

Verdere mogelijkheden

Paul van den Heuvel, voorzitter SBmH: "De houtsector is zeer geinteresseerd in de onderzochte maatregelen zoals de verlaging van het btw-tarief voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Maar ook verruiming van de regeling voor Groen Beleggen en belastingaftrek voor duurzame projecten kan leiden tot groei van het aandeel duurzaam hout. We gaan nu in gesprek met de overheid, andere brancheorganisaties en ngo's voor verdere verkenning van de mogelijkheden".

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Green Deal en de Stichting Bewust met Hout op de website: bewustmethout.nl