Staartvin uit 3D printer levert meer snelheid op voor Nuon Solar Team

13 oktober 2015 door Webredactie Communication

Een paar stukjes extra isolatie voor de bedrading, meer was dinsdag 13 oktober niet nodig om de zonnewagen van het Nuon Solar Team door de keuring te krijgen. Tijdens de autokeuring, te vergelijken met een uitgebreide APK, kijkt de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge of de zonnewagens veilig genoeg zijn om aan de veeleisende wedstrijd van ruim 3000 kilometer dwars door Australie te kunnen meedoen.

Het is ook het moment waarop de nieuwste innovaties te zien zijn en teams elkaars auto's uitgebreid bekijken. Het Nuon Solar Team liet bij de keuring voor het eerst de `trailing edge' zien, een 3D-geprinte staartvin aan de achterkant. Het extra brandblussysteem voor de accu, dat volgens de reglementen niet verplicht is, oogstte lof van de keurmeesters. Bij de keuring kijken ingenieurs van de organisatie of de zonneauto's veilig genoeg zijn gebouwd. Bij de meeste teams levert dat een flink aantal verbeterpunten op, maar bij het Nuon Solar Team verliep de keuring vrijwel vlekkeloos. Slechts een klein stukje bedrading moest extra worden geisoleerd. Het team deed dat ter plekke en kreeg zo in sneltreinvaart groen licht. [IMG]

De 3D-geprinte staartvin

De studenten van de TU Delft lieten ook voor het eerst hun `trailing edge' zien, een zeer scherpe rand aan de achterkant die de stroomlijnen aanzienlijk verbetert. "We bouwen onze zonnewagen met carbon, een stijf en superlicht materiaal. Een van de nadelen is dat je daarmee de achterkant eigenlijk niet scherp genoeg kan maken voor een optimale stroomlijn. En luchtweerstand is in de wedstrijd verreweg het belangrijkst. Daarom heeft DSM voor ons een scherpe, holle staartvin gemaakt met een geavanceerde 3D printer", vertelt Joris van den Berg, aerodynamica-specialist van het Nuon Solar Team. De staartvin weegt slechts 250 gram, evenveel als een pakje boter, en is geheel transparant zodat de achterlichten goed zichtbaar blijven.

Brandblusser uit de ruimtevaart

Een andere innovatie van het Nuon Solar Team kreeg veel lof van de keurmeesters: de accu heeft een ingebouwd brandblussysteem afkomstig uit de ruimtevaart. "Het systeem, van Stat-X, verspreid in geval van nood een wolk van zeer fijn poeder over de batterij waardoor een brand meteen automatisch wordt geblust", vertelt Toine Urlings, constructief ingenieur van het team en zoon van een brandweerman. "Zo'n systeem is niet verplicht, maar verhoogd de veiligheid voor de coureur aanzienlijk. Voor de prestaties van de auto maakt de extra 250 gram minimaal verschil."

Autokeuring op racecircuit

Het Nuon Solar Team kijkt met vertrouwen uit naar de rijdende autokeuring komende zaterdag 17 oktober, waar de zonnewagens op het racecircuit Hidden Valley nabij Darwin worden getest op remvermogen en wegligging. Zaterdag is ook de kwalificatie, waarbij de startvolgorde wordt bepaald, waarna zondag de Bridgestone World Solar Challenge begint.

Meer informatie Kijk voor meer informatie op de website van het Nuon Solar Team.