Ratten voorkomen is beter dan genezen


De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort van Nederland en komt onder andere voor in riolen, gebouwen, tuinen en slootkanten. De rat is een alleseter, kan uitstekend graven en zwemmen en is vooral `s nachts actief. U heeft de ratten liever niet in uw tuin of in de omgeving. Toch
maakt u soms zelf, onbewust, de omgeving aantrekkelijk voor deze dieren. In dit artikel willen wij u informeren hoe dit voorkomen kan worden.

Verwijder mogelijke voedselbronnen

Voorkom dat ratten etensresten vinden door niet te morsen met huishoudelijk afval. Het afval kan het beste worden verzameld in goed afsluitbare afvalbakken. Laat plastic zakken met huisvuil (vooral 's nachts) niet buiten te laten staan.

Een andere veel voorkomende voedselbron is diervoer. Strooi het voer niet in het water of op de grond maar voer de vogels in vogelhuisjes of op voerplankjes met een opstaande rand. Ook ander diervoer kan een voedselbron vormen, zoals bijvoorbeeld konijnenvoer. Voer de dieren zo vroeg mogelijk
op de dag, en haal na de schemering eventuele restanten weg.

Heeft u fruit- of notenbomen in de tuin staan? Laat zo weinig mogelijk vruchten en noten op de grond liggen. Ook hier kunnen ratten van eten, evenals van een slecht onderhouden composthoop.

Voorkom dat ratten kunnen schuilen

Probeer schuilmogelijkheden in uw tuin te voorkomen. Ratten hebben slechts een opening van 1 cm nodig om ergens binnen te komen. Materialen die langdurig blijven liggen, kunnen een aantrekkelijke nestelgelegenheid vormen. Daarnaast kan een kapotte regenpijp of schrobputje ook de oorzaak zijn.
Ziet u een rat? Controleer dan of de regenpijp stuk is. Kijk ook of er gangen bij de regenpijp zijn - dit kan erop duiden dat de aansluiting op het riool stuk is. Zorg dat er in de schrobputjes altijd een stankemmertje zit en dat die gevuld is met water.
Zorg er tevens voor dat ratten niet in staat zijn om in, of onder, eventuele hokken te komen. Voor het afschermen van hokken kan metaal gaas met een maaswijdte kleiner dan 1 cm gebruikt worden. Wilt u het hok ook afschermen voor muizen, gebruik dan een maaswijdte kleiner dan 0,5 cm.

Overlast

Bij overlast door de zwarte en/of de bruine ratten voert de gemeente een inspectie uit. Hiervoor moet u een melding doen via T. (0345) 634 000 of via www.lingewaal.nl/meldpunt. Deze melding wordt geregistreerd en vervolgens vindt door een van onze medewerkers een controle plaats. Onze
medewerker zal samen met u een plan opstellen hoe de overlast verholpen kan worden. Meld daarom overlast van ratten tijdig bij de gemeente. Wij verzoeken u dringend om niet zelf te experimenteren, maar samen met ons dit probleem aan te pakken.

Oproep aan jeugd

Ook de jeugd kan meewerken aan het beperken van rattenoverlast door geen afval zoals snoepresten, verpakkingen en limonadeblikjes of boterhammen te laten slingeren maar deze in de afvalbakken te gooien. Maar al te vaak zien we vuil in struiken, bermen en taluds liggen. Dit trekt veel
ongedierte aan en ook ratten. Door verantwoord om te gaan met ons etensresten en afval kunnen we er dus in grote mate zelf voor zorgen dat de overlast van ratten beperkt blijft.