Persoonsgebonden Budget 2016


Wanneer u of uw kind gebruik maakt van een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo of de Jeugdwet, kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb kunt u zelf zorg, ondersteuning / begeleiding inkopen en bepalen bij welke zorgverlener u dit doet. Dit mag ook een mantelzorger zijn.
Het pgb wordt niet overgemaakt op uw eigen bankrekening maar aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt uw zorgverlener.

Landelijke afspraken

Landelijk zijn recent afspraken gemaakt met de SVB, het ministerie van VWS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de pgb's van 2016. Deze afspraken zijn er op gericht om de betalingen aan degene die de zorg verlenen vanaf 1 januari 2016 te garanderen.

Persoonlijke brief

Ontvangt u van de gemeente een pgb? Dan krijgt u in oktober een persoonlijke brief waarin wordt uitgelegd wat uw pgb-budget wordt voor 2016. Afhankelijk van uw situatie neemt een van onze Wmo-consulenten contact met u op. Om te zorgen dat de budgetten tijdig bij de SVB bekend zijn, verstuurt
de gemeente voor 1 november 2015 de toekenningsberichten 2016 aan de SVB.

Voor u als budgethouder is het belangrijk dat u voor 1 december 2015 een actuele zorgovereenkomst aan de SVB stuurt. Hier hoeft u nu nog geen actie voor te ondernemen. Meer uitleg hierover komt in uw persoonlijke brief te staan.

Algemene informatie over het pgb vindt u op de website van de SVB (www.svb.nl).