Wmo ook bij verzorging kind


Home | Nieuws | Wmo ook bij verzorging kind

Wmo ook bij verzorging kind

Door: Erik van Uden

08 oktober 2015
[IMG]

Voor een aantal mensen met een spierziekte is de rechtzaak van voormalig Mis(s) Nederland, Reni de Boer, tegen de gemeente Utrecht interessant. Zij kreeg na veel soebatten uiteindelijk zes uur ondersteuning voor de verzorging van haar kind.

Netwerk
Reni heeft MS. Zij had een pgb aangevraagd voor hulp bij de verzorging van haar zoontje. De gemeente Utrecht wilde alleen een tijdelijke voorziening geven voor drie maanden en een uur per week. Dan kon Reni die tijd gebruiken om zelf ondersteuning te vinden binnen haar vrienden en kennissen.
De gemeente stelde zich op het standpunt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen, of zij nu gehandicapt zijn of nier.

Rechtzaak
Daarop stapte Reni naar de rechter. Ze had al hemel en aarde bewogen om alles zo goed mogelijk te regelen, maar voor zes uur per week was dat niet gelukt. Het ging met name om het verschonen van haar zoontje en het halen en brengen van haar kind naar de kinderopvang.
Uiteindelijk hoefde de rechter geen uitspraak te doen. De gemeente ging tijdens de rechtszaak overstag. Reni kreeg alsnog een maatwerkvoorziening voor zes uur per week gedurende een jaar. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Conclusie
En de moraal van het verhaal? "Zorg voor kinderen door gehandicapte ouders kan ook voor rekening van de Wmo komen" zegt Matthijs Vermaat, de advocaat die Reni."De gemeente moet elk geval individueel beoordelen. Hulp bij voorbaat afwijzen kan niet. Als iemand, zoals Reni, haar uiterste best
heeft gedaan om alles zo goed mogelijk te regelen en er blijft een gat in de zorg bestaan, dan moet de gemeente over de brug komen'.

Bron: Sociaal Web