Veel gestelde vragen opvang vluchtelingen


Omdat we als gemeente merken dat er veel vragen zijn over de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben we hieronder een "veelgestelde vragen" gedeelte gemaakt. Zo kunnen we antwoorden geven en u eventueel doorverwijzen naar andere locaties met meer informatie. Deze vragen
worden aangevuld zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.
(14-10-2015, 8.43 uur)

Ik wil iets doen voor een vluchteling. Wat kan ik doen?
Veel mensen willen iets doen voor de vluchtelingen die nu ons land binnenkomen. De gemeente moedigt initiatieven aan. Dit is het meest effectief als dit gecooerdineerd gebeurt. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met de reguliere instanties, zoals:

* Stichting VluchtelingenWerk ZhN (www.vluchtelingenwerk.nl/watkunjedoen)
* Het Rode Kruis (www.rodekruis.nl)
* Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) (www.coa.nl).

U kunt ook contact opnemen met de gemeente via gemeente@noordwijkerhout.nl. Bij de gemeente en bij Vluchtelingenwerk komen vragen binnen van mensen die iets willen doen voor vluchtelingen en statushouders. Om al deze vragen te beantwoorden organiseren de gemeente, stichting VluchtelingenWerk
Nederland en de kerken op donderdag 15 oktober een informatieavond. De avond start om 20.00 uur en vindt plaats in de hal van het gemeentehuis. Aanmelden kan via maatschappelijkeontwikkeling@noordwijkerhout.nl.

Wat zijn statushouders?
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van hun aanvraag. Zij mogen in Nederland blijven wonen en moeten het asielzoekerscentrum (AZC) zo spoedig mogelijk verlaten om een normaal bestaan op te kunnen bouwen.

Wat wil de gemeente extra doen aan de opvang van statushouders?
De gemeente Noordwijkerhout wil versneld statushouders huisvesten.

Komen er statushouders in Munnekeweij?
Voormalig verzorgingshuis Munnekeweij komt per 1 december 2015 vrij. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu plannen maken voor de tijdelijke huisvesting van statushouders in dit gebouw.

Wanneer komen er statushouders in Munnekeweij?
Voormalig verzorgingshuis Munnekeweij komt per 1 december 2015 vrij. Het gebouw zal voor de huisvesting van statushouders enigszins moeten worden aangepast. Dit neemt nog enige tijd in beslag.

Hoe word ik als omwonende van voormalig verzorgingshuis Munnekeweij geinformeerd?
Voor het einde van dit jaar worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Hier kan ook worden ingegaan op persoonlijke vragen.

Wat heeft de gemeente Noordwijkerhout al gedaan aan de opvang van vluchtelingen?
De gemeente Noordwijkerhout huisvest ieder jaar een aantal statushouders. Dit is een verplichting die alle gemeenten door het Rijk krijgen opgelegd. De gemeente Noordwijkerhout moet dit jaar 35 statushouders huisvesten.

Wat draagt de opvang van statushouders bij aan het probleem van de opvang van de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen?
In asielzoekerscentra (AZC's) in het hele land wachten momenteel zo'n 13.000 statushouders op een geschikte woning. De plekken van deze statushouders in AZC's zijn hard nodig om de vele vluchtelingen die momenteel naar Europa komen onder te brengen. Dat betekent dat er met spoed meer
woonruimte voor statushouders nodig is. De gemeente Noordwijkerhout wil bijdragen aan het vergroten van de capaciteit in AZC's door aan de gemeente toegewezen statushouders versneld van woonruimte te voorzien.

Is het vestigen van statushouders in Noordwijkerhout en De Zilk nieuw?
Nee. De gemeente Noordwijkerhout voorziet al jarenlang statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) van geschikte woonruimte binnen de gemeente. De rijksoverheid heeft aan de gemeente Noordwijkerhout (net als aan alle gemeenten in ons land) een taakstelling opgelegd hoeveel
statushouders per jaar gehuisvest dienen te worden. Dat gaat naar rato van het aantal inwoners van een gemeente. Voor 2015 is de taakstelling voor de gemeente Noordwijkerhout in totaal 35 statushouders. Het merendeel daarvan is reeds voorzien van woonruimte.

Heeft het gewijzigde kabinetsbeleid invloed op de huisvesting van statushouders in Noordwijkerhout?
Het kabinet heeft op 12 oktober bekendgemaakt, dat het kabinet een sober en rechtvaardig beleid wil voor de opvang van statushouders. Hoe dit beleid moet worden vormgegeven is nog niet bij de gemeente bekend. Het huisvesten van statushouders in Noordwijkerhout zal binnen de kaders van dit
beleid gebeuren.

Ik sta al jaren op een wachtlijst voor een sociale huurwoning. Waarom moet ik langer wachten dan anderen?
Er zijn 2 categorieen mensen die voorrang hebben op woningzoekenden uit Noordwijkerhout en De Zilk. De eerste categorie zijn mensen die nu nog in een instelling wonen, maar door het beleid van de overheid zelfstandig moeten gaan wonen met begeleiding. De tweede categorie zijn vluchtelingen die
een verblijfsvergunning hebben gekregen en nu nog in een asielzoekerscentrum verblijven. Door gewijzigd kabinetsbeleid kan hierin nog verandering komen. De gemeente Noordwijkerhout is verplicht in 2015 minimaal 35 statushouders te huisvesten. Het geschikt maken van voormalig verzorgingshuis
Munnekeweij vermindert de druk op het aanbod van sociale huurwoningen voor woningzoekenden op de wachtlijst.

Wordt er in de gemeente noodopvang geboden aan vluchtelingen die nu het land binnenkomen?
Het college ziet in de gemeente geen ruimte voor een grootschalige tijdelijke opvang voor vluchtelingen die nu het land inkomen. Het college is van mening dat de AZC's beter toegerust zijn om de primaire opvang van vluchtelingen te begeleiden dan in een tijdelijke opvang mogelijk zal zijn.

En dan wonen statushouders hier en dan?
Huisvesting is een eerste stap. Het college wil daarnaast dat statushouders zo goed mogelijk kunnen integreren in de samenleving en zo verder kunnen bouwen aan hun toekomst. Daarvoor worden inspanningen verricht op het gebied van onderwijs, zorg, participatie, werk en inkomen.

Wat doet de gemeente aan openbare orde en veiligheid?
De gemeente is belast met de openbare orde en veiligheid. Wetgeving is op iedereen die in de gemeente verblijft of op bezoek is van toepassing. Daarop zal worden toegezien.

Moet de gemeente Noordwijkerhout alle kosten voor opvang van statushouders betalen?
Nee, de gemeente ontvangt per statushouder een bijdrage voor levensonderhoud en maatschappelijke begeleiding.

Worden statushouders ingeschreven als inwoner van de gemeente Noordwijkerhout?
Ja, alle statushouders worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Dit betekent dat zij net als iedere inwoner van Noordwijkerhout en De Zilk rechten en plichten hebben. Zij moeten dus ook gemeentelijke belastingen betalen.

Komt er een asielzoekerscentrum in Noordwijkerhout?
Het college is van mening dat er geen geschikte locatie is voor een asielzoekerscentrum in Noordwijkerhout. In een AZC moet plaats zijn voor minimaal 250 personen. In de Duin- en Bollenstreek is al een AZC gevestigd, namelijk in de gemeente Katwijk.

Komt er een asielzoekerscentrum op het Bavo-terrein?
Nee. Voor het Bavo-terrein zijn inmiddels vergevorderde plannen voor het realiseren van een woonwijk.

Wie besluit er over de opvang van vluchtelingen?
De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de opvang van vluchtelingen. Het college doet voorstellen aan de gemeenteraad en voert het besluit van de gemeenteraad uit.

Waar kan ik de discussie over de opvang van vluchtelingen terugluisteren?
In de vergaderingen van de Commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen van 17 en 24 september 2015 en in de raadsvergadering van 1 oktober 2015 is uitgebreid met elkaar gesproken over het voorstel van het college om statushouders versneld op te vangen in onze gemeente. U kunt deze
vergaderingen terugluisteren via de gemeentelijke website.
>> Cie BAM vergadering van 17 september
>> Cie BAM vergadering van 24 september
>> Raadsvergadering van 1 oktober

Op de website www.noordwijkerhout.nl staat voorafgaand aan commissie- en raadsvergaderingen de agenda van deze vergaderingen aangekondigd. Bij commissievergaderingen bestaat de mogelijkheid om in te spreken over onderwerpen die op de agenda staan. Vergaderingen zijn live te volgen via de
webcast.