Extreem weer? Denk vooruit!


Laatste update: 14 oktober 2015.

In de herfst en winter kan het buiten soms flink tekeer gaan. Bijvoorbeeld door een zware storm, zware regen- of sneeuwbuien, ijzel, of extreme kou. Denk vooruit en bereid je voor! Deze tips helpen je daarbij.

* Houd de weersverwachtingen steeds goed in de gaten. Het KNMI volgt het weer op de voet en waarschuwt als er extreem weer op komst is. Zij geven dit aan met de code oranje of code rood.
* Word je overvallen door extreem weer? Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, hekken en hoogspanningsleidingen et cetera. Zoek zo snel mogelijk een schuilplaats, bijvoorbeeld een auto of een gebouw. Ben je aan het varen? Ga zo snel mogelijk naar de kant.
* Zorg ervoor dat je altijd een noodpakket in huis hebt, voor het geval je langere tijd je huis niet kunt verlaten.
* Zorg ervoor dat je altijd een deken, een warme jas, waxinelichtjes, lucifers en een fles water in je auto hebt.

Hoe word ik gealarmeerd bij extreem weer?

* Bij extreem weer waarschuwt het KNMI met code oranje of code rood. Dit doen ze via www.knmi.nl, sms, Twitter, NOS Teletekst en via media als ANP, nieuwssites, radio en tv.
* Als het weer plotseling omslaat, kun je worden gewaarschuwd door NL-Alert.
* Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien. Het kan plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Houd daarom zelf ook altijd de weersomstandigheden en nieuwsberichten in de gaten.

Wat kan ik doen bij extreme weersomstandigheden?

* Bij een weeralarm (code rood): blijf thuis als dat kan. Moet je toch de deur uit, neem dan voor de zekerheid eten, water, eventuele medicijnen en een mobiele telefoon (inclusief oplader!) mee.
* Bij (aankomend) onweer: haal de stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten. Zo voorkom je kortsluiting (en daarmee mogelijk brand). Sluit ramen en deuren; zo voorkom je schade als gevolg van heftige windvlagen en regen. Ben je buiten, zoek dan een schuilplaats: een gebouw, een
afgesloten auto, onder een metalen boot of in een metalen caravan. Een auto, metalen boot/caravan is relatief veilig, omdat het als bliksemafleider fungeert en de lading bij een blikseminslag daardoor direct wordt afgeleid. Blijf zitten totdat het onweer voorbij is. Is er geen
schuilplaats, maak jezelf dan zo klein mogelijk en houd je voeten tegen elkaar aan. Bij een blikseminslag kan de stroom dan niet door je lichaam lopen. Ga niet dicht bij bomen of in de buurt van een metalen afrastering staan. Bliksem zoekt namelijk zowel het hoogste punt, als metalen
objecten en open vlaktes op. Bevind je je op het water, ga dan zo snel mogelijk aan land.
* Bij een naderende storm: verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen en deuren. Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is.
* Bij extreme kou: bescherm jezelf tegen de kou met meerdere kledinglagen. Houd ook rekening met een lagere gevoelstemperatuur dan de daadwerkelijke temperatuur. Een krachtige wind kan voor zeer sterke afkoeling zorgen.
* Bied onderdak aan mensen die hulp nodig hebben.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.crisis.nl.