Nieuwe contracten voor hulp bij huishouden


Gemeente Castricum gaat voor inwoners die hulp bij het huishouden nodig hebben vanaf 1 januari 2016 zaken doen met een selecte groep zorgaanbieders. Zo blijft de gemeente ook in 2016 haar verantwoordelijkheid nemen door hulp bij het huishouden te bieden - zij het op een iets andere manier dan
tot nu toe.

De gemeenten krijgen minder geld van de Rijksoverheid voor de hulp bij het huishouden. Er zijn gemeenten die daarom stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp. 2015 is voor de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo) een overgangsjaar. In dat jaar is er niets veranderd. Ook
voor 2016 willen wij - als een van de BUCH-gemeenten - onze verantwoordelijkheid nemen en hebben daarom gekeken naar een manier om de hulp bij het huishouden toch te kunnen blijven bieden.

Hulp bij het huishouden categorie 1

Door de eenvoudige schoonmaakondersteuning (nu heet dat nog Hulp bij het Huishouden categorie 1, HH1) vanaf 2016 anders te organiseren, kunnen wij ook in de toekomst schoonmaakondersteuning (via de `algemene voorziening schoonmaakondersteuning') aan onze inwoners aanbieden. Wij hebben er
daarom voor gekozen om een aanbieder per wijk aan te besteden op basis van kwaliteitseisen en prijs. Een belangrijke kwaliteitseis is bijvoorbeeld dat aanbieders leveren volgens de geldende cao. De gemeente bepaalt daarmee `wat' er volgens hen georganiseerd moet zijn, en het `hoe' is aan de
aanbieders.

Er is gekozen voor een aanbieder per wijk zodat deze efficient kan werken, bijvoorbeeld doordat er minder reistijd is, of door de inzet van lokale voorzieningen. Diegenen die voldeden aan de kwaliteitseisen en het gunstigste tarief hebben aangeboden, hebben de eerste keus gehad voor een wijk.

In onze gemeente gaan de volgende zorgaanbieders de schoonmaakondersteuning leveren:

Castricum, Bakkum: Axxiom

Limmen, Akersloot en De Woude: Zorgbedrijf/Thuiszorg Noordholland

Voor inwoners die HH1 1 krijgen in 2015 en vanaf 2016 de algemene voorziening schoonmaakondersteuning krijgen, betekent dit dat zij de hulp mogelijk van een andere zorgaanbieder krijgen. Zij worden hierover persoonlijk via een brief geinformeerd door de gemeente.

Eind oktober gaan de gemeenten in gesprek met de gegunde aanbieders over de overname van personeel. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol. De Wmo verplicht zorgaanbieders om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan.

Hulp bij het huishouden categorie 2

De HH2, waarbij extra ondersteuning is bij het voeren van regie over het huishouden, blijft daarnaast onveranderd bestaan.

Hieronder staat welke zorgleveranciers in alle BUCH-gemeenten die ondersteuning gaan leveren:

AZA, Zorgbedrijf/Thuiszorg Noordholland BV, Tzorg, DPC Thuiszorg, De Zorgspecialist, De Zorgcirkel, Viva Zorggroep, Axxiom en Actiezorg Thuishulp BV.