CEO Bart Schmeink over de Week van Respect


Er gaat geen dag voorbij zonder dat medewerkers van OV-bedrijven te maken krijgen met agressie tijdens hun werk. Het loopt uiteen van verbaal geweld of bedreigingen tot fysiek geweld. Allemaal zeer verwerpelijk. Elke buschauffeur en elke medewerker Service en Veiligheid kan daar - zonder
uitzondering - uit eigen ervaring over meepraten.

Dat is schrijnend. Want geweld treft niet alleen die medewerker, maar ook zijn of haar gezinsleden en medepassagiers die er getuige van zijn geweest.

Op 14 oktober begint de jaarlijkse Week van Respect. Het thema is dit jaar Petje af voor OV-personeel. Tijdens die week wordt op diverse manieren aandacht gevraagd voor de OV-medewerkers. De campagne wordt onder meer ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en tal van bekende
Nederlanders.

Op symbolische wijze wordt het OV-personeel dan in het zonnetje gezet. Geheel terecht. Want iedereen moet veilig zijn of haar werk kunnen doen. Het is daarom een goede zaak een positief geluid te laten horen.

Ik hoop dat tijdens de Week van Respect ook duidelijk wordt dat de Nederlandse bevolking incidenten nooit mag bagatelliseren, want anders nemen ze ons personeel ook niet serieus.

Petje af dus voor iedereen die werkzaam is in het openbaar vervoer.

Bart Schmeink
CEO