Stand van zaken AZC Zeewolde - 13 oktober 2015


Na het besluit van het college van burgemeester en wethouders op 8 september 2015 zijn veel zaken in gang gezet om te komen tot realisering van het AZC aan de Bosruiterweg in Zeewolde.

Gesprekken COA met exploitant/eigenaar

Na het besluit van het college op 8 september is het COA in overleg gegaan met de exploitant/eigenaar van de gronden om tot een overeenkomst te komen.

Gesprekken COA met gemeente Zeewolde

De gesprekken over de inhoud van de bestuursovereenkomst en het afhechten van de gestelde voorwaarden zitten in de afrondende fase. Naar verwachting wordt de bestuursovereenkomst eind oktober voorgelegd aan het college van B&W, waarna de daadwerkelijke ondertekening kan plaatsvinden.

Vooruitlopend hierop zijn door de exploitant op 6 oktober de omgevingsvergunningen aangevraagd voor de nieuwbouw voor de arbeidsmigranten en het gewijzigde gebruik ten behoeve van de vluchtelingen. Deze aanvraag is op 13 oktober gepubliceerd op de gemeentepagina en onze website. De
verwachting is dat deze vergunningen medio november door het college afgegeven kunnen worden. Dit is dan ook het moment dat tegen de omgevingsvergunning bezwaar kan worden gemaakt.

Gesprekken exploitant met gemeente Zeewolde

Omdat de exploitant de aanvrager is van de omgevingsvergunningen, sluit de gemeente Zeewolde ook overeenkomsten af met de exploitant/eigenaar. Hierbij moet worden gedacht aan een exploitatieovereenkomst (wie betaalt de ruimtelijke onderbouwing e.d.) en een planschadeovereenkomst (mocht er
waardedaling optreden voor belanghebbenden dan is de schade voor de aanvrager van de vergunningen).

Vergunning verbreding Bosruiterweg

De vergunning voor de verbreding van de Bosruiterweg wordt door de gemeente aangevraagd. De kosten voor het ontwerp, de aanbesteding en uitvoering zijn voor rekening van de exploitant/eigenaar. Uiteraard zal de gemeente bij het ontwerp en in de uitvoeringsfase toezicht houden op de
werkzaamheden. De verbreding is afgerond voordat het AZC in gebruik wordt genomen.

Gesprekken met andere partijen

Momenteel vinden er gesprekken plaats met o.a. zorgverleners en het primair onderwijs.
Doel van de gesprekken blijft dat de randvoorwaarden zoals gesteld door het college bij de besluitvorming van 8 september geconcretiseerd worden.

Op verzoek van AZC Alert is er een gesprek geweest met een delegatie van AZC Alert, de burgemeester en wethouder Van der Es.

Voortgang stand van zaken

Zodra er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen ten aanzien van de realisering van het AZC wordt u via www.zeewolde.nl/azc en het Twitter-account van de gemeente Zeewolde geinformeerd.