Pleidooi voor behoud rechtbank


Geplaatst: 12-10-2015

Burgemeester Margreet Horselenberg was donderdag 8 otober te gast bij de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Samen met de burgemeesters van zes andere gemeenten waar de rechtbank, als het aan de Raad voor Rechtspraak ligt, grotendeels zal worden uitgekleed hield zij een pleidooi
voor het behoud van de huidige indeling van de gerechtelijke kaart met behoud van de huidige volwaardige vestigingen, waaronder die van Lelystad.

Rechtbank Lelystad

Fel protest

De Raad voor de Rechtspraak presenteerde eind augustus het meerjarenplan van de Rechtspraak 2015-2020. In het plan wordt voorgesteld om een groot deel van de taken van de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen en het personeel dat in de betreffende
rechtbanken werkzaam is elders onder te brengen. Het plan stuitte op felle protesten, niet alleen vanuit de zeven gemeenten, maar ook in de Tweede Kamer werden vraagtekens bij de plannen gezet.
Daarop besloot de Raad voor de Rechtspraak definitieve besluitvorming over het meerjarenplan uit te stellen.

Rondetafelgesprek

Donderdag 8 oktober, tijdens een door de Vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie ingelast rondetafelgesprek over dit onderwerp, hielden de zeven burgemeester gezamenlijk -bij monde van burgemeester Brok van Alkmaar- en ieder afzonderlijk een fel pleidooi voor behoud van de rechtbanken.
Ook de rechtbankpresidenten en de leden van de Raad voor de Rechtspraak waren uitgenodigd om te komen spreken.

Onacceptabel plan

Burgemeester Horselenberg gaf in haar pleidooi aan dat niet alleen voor Lelystad maar voor heel Flevoland het uitkleden van de rechtbank om meerdere redenen onacceptabel is. Zo is het plan in strijd met het uitgangspunt dat tenminste in elke provinciehoofdstad een volwaardige rechtbank
gevestigd moet zijn. Inwoners van Flevoland zouden, als de plannen doorgaan, grotendeels aangewezen zijn op de rechtbank in Utrecht.

Vanwege de huidige mainportontwikkelingen (de uitbreiding van de Lelystadse luchthaven tot de tweede luchthaven van Nederland en de komst van een internationale overslaghaven) en de aanhoudende groei van het aantal inwoners in Flevoland is de verwachting dat het aantal (internationale)
strafzaken toe zal nemen en dus het belang van de aanwezigheid van een volwaardige vestiging van de rechtbank nog groter wordt.

Kapitaalvernietiging

Bovendien, zo begon burgemeester Horselenberg haar mondelinge betoog, heeft Lelystad een prachtige, vrij nieuwe rechtbank, die bovendien nog een van de meest veilige is en die gelegen is in de nabijheid van meerdere penitentiaire inrichting. Pure kapitaalvernietiging dus, als deze niet of
nauwelijks meer gebruikt zou worden.

Lees de volledige inbreng bij het rondetafelgesprek van burgemeester Horselenberg en de andere deelnemers.

Petitie

Medewerkers van de rechtbank Midden-Nederland en vertegenwoordigers van de Flevolandse advocatuur zijn een online petitie voor het behoud van de rechtbank in Lelystad gestart. Deze petitie zal voor de begrotingsbehandeling op 24 november in Den Haag worden aangeboden.