Ramp of crisis


(30-09-2015)

De kans dat er een ramp of crisis uitbreekt bij u in de buurt, is klein. Mocht u hier onverhoopt toch mee te maken krijgen dan is snelle en goede informatie van groot belang, zodat u weet wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen.

Lees op de website van de Veiligheidsregio op welke wijze de overheid u informeert tijdens een ramp of crisis, hoe u de veiligheid in uw eigen omgeving kunt vergroten en hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een crisis.

Hoe werkt het?

Wat doet de overheid om de risico's op rampen en incidenten te verkleinen, de gevolgen te beperken en hoe bereidt zij zich voor?

Voorkomen

De overheid probeert op allerlei manieren de risico's zo klein mogelijk te houden. In de eerste plaats doet zij dit door (mogelijke) structurele oorzaken van calamiteiten weg te nemen of te voorkomen. Bijvoorbeeld het weigeren van de vestiging van een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen.
Of het verbieden van het vervoer van gevaarlijke stoffen langs een bepaalde route. Rekening houdend met (mogelijke) toekomstige ontwikkelingen voorkomt en vermijdt de overheid zo al in een vroeg stadium gevaren en risico's. Benieuwd welke risico's er bij u in de buurt zijn? Kijk op dan op de
website van de risicokaart.

Een volgende stap is het voorkomen en beperken van de ernst van een ramp door het nemen van preventieve maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de strenge bouwvoorschriften die in Nederland gelden of aan de afgifte van gebruikersvergunningen en de controles in het kader van brandveiligheid.

Voorbereiden

Het voorbereid zijn is eveneens een belangrijke taak. Zo kennen we in Gelderland-Zuid het crisisplan. Dit crisisplan staat op de website van de veiligheidsregio. Hierin is vastgelegd hoe de gemeente en hulpverleningsdiensten (brandweer, politie en Ghor) samenwerken als er een ramp of crisis
is. De mensen die in Gelderland-Zuid in actie komen tijdens een ramp of crisis, zijn opgeleid volgens het regionaal crisisplan en zij oefenen regelmatig.

Bestrijden

En doet er zich dan toch een ramp of crisis voor dan is de burgemeester verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van de bestrijding (van de gevolgen) van de ramp. Hij wordt bijgestaan door adviseurs uit de gemeente en hulpdiensten. Samen vormen zij een crisis- of beleidsteam. Door
politie, brandweer, Ghor en gemeenten (uit de regio Gelderland-Zuid) wordt samengewerkt volgens een multidisciplinaire crisisstructuur om de bestrijding van rampen en crises in goede banen te leiden.

Wat moet ik doen?

Hoe u zichzelf voorbereidt, kunt u lezen op de risicowijzer van Gelderland-Zuid en op de website van crisis.nl.

Stem ten tijde van een ramp of crisis in de regio af op de calamiteitenzender (Omroep Gelderland) of de website CrisisGlz.nl. En volg de Veiligheidsregio via twitter (@crisisglz). Via deze kanalen wordt u geinformeerd over wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Bij zeer grote
calamiteiten kan ook de landelijke website www.crisis.nl worden ingezet om u te informeren.

Tips

Wees voorbereid!

* Hoe u dit doet? Kijk op de website van de risicowijzer van Gelderland-Zuid en op de website van de crisissite voor meer informatie.
* Weet wat u moet doen als de sirene gaat? Bekijk de website van crisis.nl voor meer informatie.
* Stel uw mobiel in om NL-Alert berichten te kunnen ontvangen. Bekijk de website van crisis.nl voor meer informatie.