Unie KBO: "stop met korten op wijkverpleging"


woensdag, 14 oktober 2015

Unie KBO: 'stop met korten op wijkverpleging' Morgen debatteert de Tweede Kamer over de bekostiging van wijkverpleging. En de Unie KBO trekt vandaag aan de bel: een brief vol verontrusting vond inmiddels zijn weg naar de Tweede Kamerleden.

Onze grootste zorg gaat momenteel uit naar de huidige en toekomstige beschikbaarheid van wijkverpleegkundige zorg. Vanuit onze achterban krijgen wij meldingen dat in sommige wijken of gemeenten een wijkverpleegkundige niet aanwezig is en dat door zorgaanbieders gekort wordt op de persoonlijke
verzorging. Ook zijn sommige zorgorganisaties genoodzaakt om clientenstops in te stellen omdat het afgesproken budget met de zorgverzekeraar overschreden is. De Unie KBO ziet graag dat staatssecretaris Van Rijn de regie neemt. Er moet een fundamentele en structurele oplossing komen.

Korting moet van de baan

Wij verzoeken de Tweede Kamer dringend om de korting op wijkverpleging te stoppen en juist te investeren in wijkverpleging. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders geven aan dat er een tekort aan middelen is om het
recht op wijkverpleging vorm te geven binnen het gestelde budget, en dat dit jaar EUR 242 miljoen
extra nodig zal zijn. Budgetten worden momenteel overschreden en enkele zorgorganisaties kunnen geen nieuwe patienten meer aannemen. Bovendien is voor 2016 de korting van EUR 500 miljoen niet van de baan.

Wijkzorg vraagt juist om een investering vanuit het streven van langer zelfstandig wonen. Het gaat om de inzet van voldoende HBO-opgeleide wijkverpleegkundigen voor complexe zorg thuis en voor de indicatiestelling. Een `must' voor goede ouderenzorg aan huis!

Voor de hele brief aan de Tweede Kamer klik hier

Tweeten
Bookmark and Share