Brabant sluit aan bij wereldwijd netwerk voor klimaatdoelen


Brabant sluit aan bij wereldwijd netwerk voor klimaatdoelen

14-10-2015

Tijdens de internationale beurs World of Energy Solutions in Stuttgart onderschrijft de provincie de noodzaak om de opwarming van de aarde onder de tweede graden te houden. Dit doet Brabant door het `Under 2, Memorandum of Understanding' te tekenen (U2 MOU).

Met de aansluiting van Noord-Brabant vertegenwoordigen de aangesloten regio's 474 miljoen inwoners en de tweede grootste economie ter wereld.
De Amerikaanse staat Californie en de Duitse deelstaat Baden-Wuerttemberg hebben het initiatief genomen voor U2 MOU. Zij hebben dit gedaan omdat regionale overheden een cruciale rol hebben in het terugdringen van broeikasgassen en het realiseren van energiebesparingen en alternatieve
energiebronnen.
De 43 deelnemende regio's en steden in U2 MOU zijn ambitieuze, technisch hoogwaardige regio's die samen de handschoen oppakken:

* zo zet Brabant internationaal de toon met haar open standaarden voor slim laden
* zet het Californisch bedrijf Tesla steeds nieuwe standaarden voor elektrische auto's
* is Baden-Wuerttemberg toonaangevend in het realiseren van de Energie Wende

Gezondere steden, innovatiekracht en banen

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings Noord-Brabant (Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur).: "Deze transitie zal veel van ons vergen, maar levert ons ook veel op. Naast een duurzaam klimaat, levert het ons gezondere steden, innovatiekracht en banen op. De samenwerking tussen toonaangevende
regio's wereldwijd zal zeker bijdragen aan een versnelling van de innovatie."

Noord-Brabant staat met het realiseren van de klimaatdoelen voor een enorme taak. "Wij hebben de ambitie om minimaal de landelijke doelstellingen in Brabant te behalen. Dit betekent concreet 14% minder uitstoot van CO2 realiseren in 2020," aldus Spierings. "De teller staat nu pas op 7%, dus we
zullen echt spectaculair moeten versnellen. Zo ongeveer als een snelle elektrische auto."

Klimaatdoelen: veelheid aan manieren

De provincie Noord-Brabant zet nu in op een veelheid aan manieren om de klimaatdoelen te bereiken. De belangrijkste manieren van energiebesparing zijn isoleren van bijvoorbeeld woningen, stimuleren van LED-verlichting, optimaliseren productieprocessen in de industrie, restwarmtebenutting,
energiezuinige apparaten, slimme mobiliteit en slimme netten. Voor de opwekking van duurzame energie richt de provincie zich bijvoorbeeld op zon, wind en geothermie.
Spierings: "Alleen met maximale benutting van energiebesparing en duurzame energieopwekking zijn de klimaatdoelen haalbaar. Dit transitieproces naar een duurzame economie zal bij sommige partijen pijn gaan doen, maar is absoluut noodzakelijk."

Klimaatverandering regionaal bevechten

Milieuminister van Baden-Wuerttemberg Franz Untersteller: "De Klimaat Leiderschap Alliantie die wij en Californie geinitieerd hebben vertegenwoordigt ruim 470 miljoen mensen wereldwijd. Zo hebben regio's en steden rond de wereld een gezamenlijke stem in de bescherming van het klimaat.
Klimaatverandering is een wereldprobleem, maar we kunnen het alleen effectief bevechten op lokaal en regionaal niveau. Daarom is het denk ik zeer belangrijk dat zoveel staten, regio's en steden reeds de U2 MOU hebben ondertekend."