LERU roept op tot ondertekening statement Open Access

LERU roept op tot ondertekening statement Open Access

14 oktober 2015

De League of European Research Universities (LERU), het netwerk van 21 onderzoeksintensieve Europese universiteiten waar de UvA sinds 2006 lid van is, roept wetenschappers op het statement `Moving Forwards on Open Access' te ondertekenen.

Europese universiteiten betalen uitgeverijen een significant deel van het universitaire budget. Dit geld wordt niet gespendeerd aan onderzoek of onderwijs en deze kosten worden voor veel universiteiten fiscaal onhoudbaar en beperken de academische ontwikkeling, schrijft de LERU. Professor Kurt Deketelaere, de secretaris-generaal LERU, roept de Europese Commissie en het aankomende voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie op om samen te werken met alle stakeholders aan het invoeren van Open Acces-publicaties, waarbij het publiceren van wetenschappelijke artikelen kosteloos is en beschikbaar voor iedereen.

De UvA is voorstander van Open Access-publiceren. Door wetenschappelijke resultaten open access te publiceren worden inzichten uit onderzoek ook buiten de wetenschap toegankelijk, bijvoorbeeld voor professionals in zorg, onderwijs of bedrijfsleven, maar ook voor andere geinteresseerden. Daarnaast zijn open access-publicaties beter vindbaar, worden ze vaker geciteerd en hebben ze een groter wetenschappelijk bereik (denk aan wetenschappers in ontwikkelingslanden, aan universiteiten die de dure licenties van de wetenschappelijke uitgeverijen niet kunnen bekostigen). Ook draagt open access bij aan de transparantie van wetenschappelijk onderzoek. De UvA heeft open acces dan ook tot speerpunt benoemd in het Instellingsplan 2015-2020.

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam