Israel sluit Oost-Jeruzalem af in een poging het geweld tot staan te brengen

in Israel / door Elise Friedmann / op 14/10/2015 om 12:09 / Tags: Gaza, Hamas, nederzettingen, Terrorisme, Westbank

In een poging de voortdurende stroom van aanslagen in te dammen zijn Israelische soldaten en politieagenten vandaag begonnen met het afsluiten van Oost-Jeruzalem. De Knessetcommissie Buitenlandse Zaken en Defensie vergadert vandaag over de mogelijkheid om 1400 reservisten van de grenspolitie op te roepen. In de afgelopen weken zijn er zeven Israeli's en 30 Palestijnen gedood als gevolg van het geweld, inclusief kinderen en terroristen. Bij de ingangen naar Arabische wijken in Jeruzalem komen checkpoints. Jabel Mukaber, de buurt waaruit drie van de terroristen van dinsdag kwamen, is al gedeeltelijk afgesloten. Er worden geen auto's en mensen in en uit gelaten. Het openbaar vervoer in Jeruzalem wordt extra bewaakt, in eerste instantie door soldaten. Ook in andere steden worden veiligheidsmaatregelen genomen.

Extra soldaten

Het Israelische leger (IDF) zet honderden soldaten in die de politie helpen bij de beveiliging van steden. Tot nu toe zijn er 300 soldaten ingezet. Dit zijn geen gevechtsoldaten maar vooral soldaten van de binnenlandse strijdkrachten. Zij worden gestationneerd in drukke wijken in het centrum van verschillende steden, om het veiigheidsgevoel van de burgers te vergroten. Bij de ingang naar Arabische buurten worden checkpoints opgezet. Ook op de Westoever zijn extra soldaten ingezet, vooral in de strook tussen de Groene Lijn en het veiligheidshek. Bij de grens met de Gazastrook zijn twee bataljons extra ingezet om het hek te bewaken, na verschillende infiltratiepogingen en rellen bij grensovergangen.

Strafmaatregelen

Het veiligheidskabinet heeft harde strafmaatregelen afgekondigd tegen terroristen en hun familie. Er werd een voorstel goedgekeurd om de lichamen van terroristen die tijdens hun aanval zijn gedood, niet terug te geven aan hun familie. Begrafenissen van `martelaren', waarbij traditioneel veel in de lucht wordt geschoten, lopen vrijwel altijd uit op een botsing met leger of politie. Netanyahu keurde ook het herroepen van de verblijfsvergunning van terroristen goed en het (vaker) slopen van hun huizen. Het afkondigen van deze draconische maatregelen moet mensen afschrikken die een aanslag overwegen. Over het effect dat de uitvoering ervan zou hebben, bestaan veel meningsverschillen. Veel Israeli's zijn ervan overtuigd dat het de spanningen alleen maar zal aanwakkeren, ander vinden deze maatregelen te slap. Het veiligheidskabinet keurde ook maatregelen goed die het aanvragen van een wapenvergunning versoepelen. In de afgelopen weken hebben omstanders vaak de dader van een aanslag overmeesterd en vastgehouden voor de politie, of neergeschoten. Intussen hebben de bewoners van nederzettingen de besluiten van het veiligheidskabinet niet afgewacht. Zij hebben op eigen gezag Palestijnse arbeiders de toegang tot hun gemeenten ontzegd.

Aanslagen dinsdag Dinsdag waren er weer 5 aanslagen, waarbij 3 doden vielen en ruim 20 gewonden. De voortdurende stroom van aanslagen ging dinsdag onverminderd door. Bij twee aanslagen in Oost Talpiot en Geula (Jeruzalem) werden meer dan 12 mensen gewond. In Ra'anana, een `Anglo' voorstad van Tel Aviv, werden, ook door twee aanslagen, 5 mensen gewond en de laatste aanslag vond plaats in het noorden, bij de IKEA in Kiryat Ata. In totaal vielen er drie doden. In Kiryat Ata waren zowel de terrorist als het slachtoffer Joodse Israeli's. De toedracht wordt nog onderzocht; op social media wordt het gerucht verspreid dat het ging om een wraakactie, waarbij de dader het slachtoffer aanzag voor een Arabier. Hamas prees de aanslagen en noemde ze 'een boodschap aan iedereen die onze heilige plaatsen kwaad doet' en 'het natuurlijke antwoord op de stilte van de wereld'. Dit laatste bevestigt dat aandacht vragen een van de motieven is voor Palestijnse organisaties om op te roepen tot een intifada. Onder meer door de vluchtelingencrisis is `Het Conflict' niet langer het einige brandpunt van de aandacht van West-Europa.