Jonge zzp'er enthousiast over hulp FNV Bouw

Mahmoud en Prizillia 1 - 300x225.jpg Waarschuwing: dit lijkt een reclamepraatje voor de bond, maar het is echt! We gaan op bezoek bij een jong stel in Beverwijk. Mahmoud Maged werkt als zzp'er in de bouw. Naar volle tevredenheid, en met veel hulp van FNV Bouw. "Zo zijn we erachter gekomen dat zijn salaris vaak te laag was. En toen hij zzp'er wilde worden, boden ze ook nog een gratis cursus aan."

"Ik vond het altijd al leuk met m'n handen te werken, vooral met hout. Daarom koos ik voor de bouw." Zo werd Mahmoud (28, Egyptische vader, Nederlandse moeder, hier geboren) timmerman. Maar helaas sjoemelde zijn laatste baas met zijn vakantiedagen en urengeld. Zijn vrouw Prizillia (24) doet de administratie en heeft het met de hulp van FNV Bouw uitgezocht. "Zo zijn we erachter gekomen dat zijn salaris vaak te laag was. Na een bepaalde verhoging moest hij meer krijgen, maar het werd juist lager. De meeste mensen verdiepen zich daar niet in, en daar maken bazen misbruik van. Een collega klaagde er ook over, maar je kon elkaar daar niet helpen, want dan sneed je jezelf in de vingers."

Geschillencommissie

De zaak loopt nog bij een geschillencommissie. Prizillia: "Zo staat het ook in de cao voor de bouw: je moet eerst het geschil kenbaar maken bij de werkgever, en beide partijen moeten genoeg inzet hebben getoond om het probleem onderling op te lossen. Dat is een heel gedoe, want het ging over een periode van vijf jaar, en dat moet je per maand en per uur controleren. Als je er dan niet uit komt kun je naar de geschillencommissie. Bij Mahmoud ging het er vooral om dat het loon niet bij zijn functie paste."

Advies van FNV Bouw

"FNV Bouw heeft daarbij veel advies gegeven." Daar moet je natuurlijk wel lid voor zijn. Mahmoud: "Ja, voordat er problemen kwamen was ik al lid geworden. Ze waren heel behulpzaam. Toen werd alles heel duidelijk. Ze hebben me verteld dat het helemaal niet klopte; het probleem bleek veel groter te zijn dan ik dacht."

Prizillia: "Het maakte daarbij niet uit dat ik geen lid ben. Ze stonden altijd voor ons klaar. De voordelen die je als lid hebt kan ik niet genoeg benadrukken. Ook al kunnen ze je niet helpen, dan willen ze nog iets extra's voor je uitzoeken. Ze doen echt hun best."

Goh, het lijkt wel een reclamepraatje! Prizillia: "Maar het is echt gebeurd! En toen hij zzp'er wilde worden, boden ze ook nog een gratis cursus aan."

Eigen bedrijf een droom

Mahmoud: "Een eigen bedrijf was eigenlijk altijd al m'n droom. Via vrienden kreeg ik het aanbod van bedrijven om als zzp'er voor ze te werken. Op een bepaald moment werd het zo erg met m'n baan dat ik wel moest. Nu doe ik voor mezelf veel klussen, en ook voor bedrijven. Het gaat lekker."

Vind je dat leuker dan voor een baas werken? Mahmoud: "Absoluut. Je bepaalt alles voor jezelf. Je communiceert zelf met de klant, en je verdient er beter op."

Zzp-cursus van FNV Bouw

Heb je veel aan die cursus `succesvol ondernemen' van de FNV gehad? "Zeker. Je denkt dat je alles al weet, maar door die cursus wordt het allemaal nog duidelijker." Prizillia: "Zelfs als je lid wil worden mag je er ook bij zitten. Dat laat zien dat het ze niet om het geld gaat, maar om er echt te zijn voor de leden. Zzp'ers moeten nog veel leren, en dat zien zij. Er is een jurist bij, een management specialist; de bestuurder van FNV Bouw, Henk van der Schaft, is er ook bij, en hij weet overal veel van. Een heel team, en zij zijn twee avonden volop met je bezig, alle aspecten proberen ze te behandelen. Van een factuur en een contract opstellen tot fiscale zaken."

Broodfonds

Mahmoud en Niels 1 - 300x225.jpgMaar als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, ben je daar dan voor verzekerd? Prizillia: "Nog niet, daar zijn we mee bezig. Het is ontzettend duur je daarvoor te verzekeren, vooral voor jonge zzp'ers. Henk heeft het met ons gehad over een broodfonds. Dat kun je met 20 man doen. Dan legt iedereen elke maand een bedrag in, bijv. 150 euro, en als je dan ziek wordt kun je uit die pot betaald worden. Maar wij hebben nog geen 20 man gevonden, en daardoor zou het nu nogal duur voor ons zijn. Lastig is ook dat je elkaar wel goed moet kunnen vertrouwen. De FNV is nu bezig om te kijken hoe ze dat beter kunnen regelen. Gelukkig kan Mahmoud ook klussen ruilen met zijn maat Niels."

Goed investeren voor pensioen

Ooit word je oud, mogen we hopen. Heb je een pensioenregeling? Mahmoud: "We sparen er zelf voor." Prizillia: "We proberen het zakelijk geld goed te investeren. En je moet niet bang zijn om advies te vragen. Ook daarbij helpt FNV Bouw, desnoods zoeken ze het voor je uit. En dat allemaal voor 16 euro per maand!"

MRO Bouw in Beverwijk: "Het is ons doel om van uw woning een thuis te maken." (NB: website in aanbouw)

FNV Bouw voor zzp'ers

Onno van Buuren