Kamer roept kabinet op tot regionale verankering regionale omroepen

Kamer roept kabinet op tot regionale verankering regionale omroepen

14 oktober 2015

Tijdens het plenaire debat over de wijziging van de Mediawet vorige week donderdag bleek al dat de Kamer, net als het IPO, regionale omroepen wil met sterke regionale binding. Gisteren voegde de Kamer de daad bij het woord en stemde het in met een motie van Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) die het kabinet oproept in de tweede fase van wetgeving binnen de concessie van de Regionale Publieke Omroep (RPO) ook in de toekomst de regionale verankering van de regionale omroep te borgen. Dit door het instellen van beleidscommissies media-aanbod die worden verbonden aan regionale redacties en maximaal op de schaal van provincies functioneren. En door de aanbodkanalen van de regionale omroepen (per provincie) wettelijk te blijven garanderen.

Ook een tweede motie van de heren Heerma en Segers redde het. Hierin verzoeken ze om, bij de uitwerking van de toekomst van de regionale omroepen inhoudelijk en financieel recht te doen aan de bijzondere positie van Omrop Fryslan en hierover met de provincie Friesland afspraken te maken. Gezien de status van het Fries als tweede taal heeft deze omroep een veelzijdiger programmering nodig dan de andere regionale omroepen.

Op 16 november is het wetgevingsoverleg (WGO) Media waarin onder gesproken gaat worden over de procedure van de 2e fase van de wet, over de regionale verankering van de beleidscommissie media-aanbod, verzorgingsgebieden en rol van de provincies. In dit onderdeel van de wet komt ook de positie van Omrop Fryslan aan de orde.

Voorafgaand aan het WGO op 16 november volgt nog de Kamerbrief met antwoorden op de vragen over de regionale media, zoals staatssecretaris Dekker afgelopen donderdag in het debat heeft toegezegd.