Oskam: bezuinigingen op politie zijn dubbel dom

14/10/2015

Oskam: bezuinigingen op politie zijn dubbel dom

Het kabinet is van plan om de helft van het aantal politiebureaus de komende jaren te sluiten. Tegelijkertijd worden de bezuinigingen die met die sluitingen worden beoogd, niet gehaald. Daar heeft de Rekenkamer al voor gewaarschuwd. CDA woordvoerder justitie Peter Oskam: "Dus de dienstverlening wordt minder, met alle mogelijke gevolgen voor de maatschappelijke functie van de politie van dien, en de bezuinigingen worden niet gehaald. Dat is dubbel dom." Oskam deed zijn uitspraak tijdens een algemeen overleg over de politie.

De grotere instroom van asielzoekers heeft ook consequenties voor de inzet van politiecapaciteit. Oskam wilde graag van de minister weten of de politie deze extra werkzaamheden nu en in de toekomst aan kan, bovenop de reguliere werkzaamheden. Er zijn immers al tekorten. Ook wilde hij weten wat de kosten zijn van deze extra werkzaamheden, en of er wordt gewerkt aan scenario's voor de langere termijn.

Oskam stelde voor om ter ontlasting van de politie meer politievrijwilligers in te zetten. "We kunnen de kennis, kracht en kunde van deze mensen goed gebruiken. Bovendien zorgt dit ervoor dat niet nog meer agenten worden onttrokken aan het reguliere werk en er daar weer verdere tekorten ontstaan."

Ook sprak Oskam zijn bezorgdheid uit over het feit dat er nog steeds geen ouderenbeleid is bij de politie, dat er steeds meer ziekteverzuim is onder de politiemensen die meer en meer (nacht)werk moeten gaan doen, omdat oudere collega's minder inzetbaar zijn. "Politiemensen zien meer en meer dat de ideeen van HRM gaan in de richting van een baan bij de politie tot een jaar of veertig, vijftig, en dat je dan maar ergens anders aan de slag moet. Maar waar, dat is de vraag. Dat levert steeds meer zorg bij het politiepersoneel."

Trefwoorden

* Politie * Politiebureaus * bezuinigingen * politievrijwilligers * asielzoekers * Peter Oskam