Historische documentaire ruilverkaveling en streekverbetering Zeevang


Ruilverkaveling en streekverbetering Zeevang.

De historische verenigingen van Oosthuizen, Middelie en Warder zijn de initiatiefnemers tot het maken van een aansprekende en aangrijpende documentaire over de ruilverkaveling en de streekverbetering in de polder de Zeevang, nu ruim 50 jaar geleden. Voor het maken van deze documentaire hebben
de historische verenigingen een beroep kunnen doen op professioneel documentairemaker Erik Willems die landelijke bekendheid verwierf met onder meer documentaires voor Andere Tijden.

De streek op de schop, de samenleving op zijn kop

Willems is er in geslaagd om een schitterend tijdsdocument van ruim 30 minuten neer te zetten waarin de enorme veranderingen in het boerenbestaan in de Zeevang in de zestiger jaren van de vorige eeuw op boeiende wijze worden weergegeven. Nog in leven zijnde deelnemers en betrokkenen aan de
toenmalige ruilverkaveling en streekverbetering vertellen in de documentaire over hun ervaringen van destijds. Ook zijn er beelden van ruilverkavelingboerderijen die circa 50 jaar na dato in nog vrijwel originele staat verkeren. Daarnaast is er geput uit authentieke filmbeelden.

De documentaire kon tot stand komen dankzij ruimhartige financiele ondersteuning van de Gemeente Zeevang, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cooeperatiefonds van de Rabobank Waterland, het Fonds Stichting Eiercentrale Purmerend, het Shell Vrijwilligersfonds en particuliere giften.

De premiere is op 4 november in de Doopsgezinde Vermaning van Middelie.
Daarna volgen:
- Hobrede op 5 november (Dorpshuis De Zwaan),
- Beets op 9 november (Kerk),
- Warder op 13 november (De Oude School),
- Oosthuizen op 17 november (Dorpshuis De Seevanck),
- Kwadijk op 20 november (Hervormde Kerk).
De aanvang is om 20:00 uur. In Warder is dat om 21:00 uur.

Vanwege de te verwachten belangstelling wordt bezoekers aangeraden om tijdig aanwezig te zijn want, VOL is VOL !