Gezamenlijk statement regio Utrecht over opvang van vluchtelingen


Op 13 oktober zijn in het provinciehuis in Utrecht burgemeesters en portefeuillehouders vreemdelingenzaken van provincie en gemeenten bij elkaar geweest om af te stemmen over de opvang van vluchtelingen in het gebied van de regio Utrecht.

Een groot aantal gemeenten in de regio heeft de afgelopen weken tijdelijke opvang geboden. Er is een grote betrokkenheid van gemeenten, hun inwoners, hulpverleners en medewerkers. Velen hebben zich ingezet om vluchtelingen een veilig en rustig tijdelijk onderdak te bieden.

Vast staat dat er geen kant-en-klare oplossingen zijn. Ondertussen gaat de instroom landelijk door. Het valt te verwachten dat door het COA nogmaals wordt verzocht om noodopvang te organiseren. Een gezamenlijke en duurzamere aanpak van het vraagstuk is essentieel.

Gemeenten en provincie hebben verklaard samen te zullen optrekken in het zoeken naar en desgewenst aanbieden van tijdelijke en meer duurzame opvangvoorzieningen. Ook veiligheidsregio, politie en GGDrU zijn hierbij betrokken. Voor de cooerdinatie en begeleiding van de gezamenlijke opgave is een
taskforce opgericht.

Bij dit alles is het noodzakelijk dat het Rijk op zeer korte termijn meer zicht geeft op wat de regio aan instroom kan verwachten. Aan deze duidelijkheid van rijkswege wordt heel veel belang gehecht. Dat is nodig om slagvaardig te werk te kunnen gaan, en om de schouder-aan-schouder-aanpak goed
te kunnen laten werken.