Agressie tegen raadsleden bespreekbaar maken


DEN HAAG - Raadsleden die te maken krijgen met agressie, geweld of intimidatie moeten hierover met elkaar, de burgemeester en de griffier in gesprek treden. Dit moet niet verzwegen worden, maar juist bespreekbaar worden gemaakt.

Deze oproep heeft Gerard Ram, raadslid in Zaanstad en vice-voorzitter van Raadslid.Nu, bij BNR Nieuwsradio gedaan. Recent heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in samenwerking met Raadslid.Nu een enquete uitgezet onder raadsleden in Nederland. Hieruit blijkt dat
bij twintig procent van de raadsleden het functioneren of stemgedrag wordt beinvloed na verbale agressie, bedreiging of intimidatie te hebben ondervonden.

Aangevallen worden als raadslid is een aanval tegen de hele raad, want raadsleden kunnen dan niet meer hun vrije mening geven. Agressie, bedreigingen en intimidatie tegen raadsleden, die publieke ambtsdragers zijn, is zeer ongewenst. Raadsleden zijn lokale dragers van meningen en al die
meningen moeten een plek kunnen krijgen.

In februari 2014 heeft het programma Nieuwsuur ook een enquete onder raadsleden gehouden over veiligheid. In vergelijking daarmee zijn in anderhalf jaar tijd de bedreigingen en intimidatie richting raadsleden fors toegenomen van zes naar dertien procent.

Maatregelen
Raadsleden die te maken krijgen met agressie en geweld kunnen altijd terecht bij de Vertrouwenslijn. Deze lijn heeft als doel om raadsleden die met agressie en geweld te maken krijgen te ondersteunen en tips te geven over wat zij kunnen doen en hoe ze hiermee om kunnen gaan. De
Vertrouwenslijn wordt beheerd door NL Confidential en werkt samen met Raadslid.Nu. De lijn is te bereiken via 0800 2800 200.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zal daarnaast met een lijst met maatregelen komen om het probleem aan te pakken en te voorkomen. Dit doet hij na Kamervragen die zijn gesteld tijdens het Vragenuurtje, naar aanleiding van het bericht van Raadslid.Nu dat raadsleden te maken hebben met
agressie, geweld en intimidatie.

Interview
Het complete interview met Gerard Ram bij BNR Nieuwsradio is hier terug te luisteren.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 15 oktober 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu