Dijkverbeteringsplan `de Horn' vastgesteld


Publicatiedatum : 14 oktober 2015

De Energie- en Grondstoffenfabriek, een initiatief waaraan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ook deelneemt, heeft een prijs in de wacht gesleept als beste voorbeeld van samenwerking in waterbeheer.

Energie- en Grondstoffenfabriek

De Energie- en Grondstoffenfabriek is een samenwerkingsverband tussen alle drieentwintig waterschappen in Nederland en is bedacht om met een nieuwe bril naar het traditionele waterzuiveringsproces te kijken. Afvalwater wordt niet langer als afvalproduct gezien, maar als bron van duurzame
energie en grondstoffen. Door grondstoffen terug te winnen uit afvalwater draagt de EFGF bij aan het verduurzamen van de economie en aan de afspraken die de waterschappen hebben gemaakt in het kader van het Klimaat- (2010) en SER-Energieakkoord (2013).

WOW

WOW (Water Ontmoet Water, Wegbeheer Ontmoet Wegbeheer) is een platform dat de samenwerking tussen beheerders van water- en vaarwegen centraal stelt. Jaarlijks reikt WOW een prijs uit voor het beste samenwerkingsverband in waterbeheer.

Jury-oordeel

De WOW-jury bestaat uit drie leden: Hein van Stokkom (secretaris/directeur van Brabantse Delta), Sandra Erkens (hoogleraar Wegbouwkunde) en Edwin Kaats (samenwerkingsexpert Common Eye). De EFGF spreekt de WOW-jury tot verbeelding, omdat het een aantal aansprekende elementen bevat:

* De samenwerking in dit project tussen waterschappen, bedrijven en kennisinstellingen is zo breed als die kan zijn.
* Uit alle waterschappen zijn medewerkers betrokken en actief binnen de EFGF.
* Specialisten ontmoeten elkaar in projectteams, die kennis vergaren en delen.
* De samenwerking reikt ver: van onderzoek, ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieen tot volledige transitie van afvalwaterzuivering naar hergebruik van energie en toepassing van duurzaamheid.
* De samenwerking levert tastbare en duurzame resultaten op.
* Het blijft niet alleen bij nadenken over hoe waarde kan worden gehaald uit afvalwater. Er draaien al zeven EFGF-fabrieken en negen andere zijn in voorbereiding. In de fabrieken wordt fosfaat (en straks ook cellulose, polymeren, alginaat, bioplastics en CO2) uit afvalwater gehaald en dat
wordt door bedrijven in verschillende sectoren als grondstof opnieuw gebruikt.

WOW-prijs 2015
Jos Jogems (EFGF) ontvangt uit handen van juryvoorzitter Hein van Stokkom de WOW-prijs 2015.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de EFGE op www.efgf.nl. Meer informatie over WOW staat op water.platformwow.nl/wow.