De schouw komt er aan


De schouw komt er aan

Het waterschap Reest en Wieden start over vier weken weer met de controle van de schouwsloten. Van 16 tot en met 18 november controleert het waterschap of het onderhoud goed is uitgevoerd. Tijdens deze jaarlijkse najaarsschouw controleren medewerkers of de schouwsloten, duikers, dammen en
taluds in goede staat zijn. Het onderhoud bestaat uit maaien en baggeren.

Naleving van de Keur

De Keur van het waterschap Reest en Wieden regelt de onderhoudsplicht. Die plicht ligt bij de eigenaren van percelen grenzend aan de schouwsloten. In het schouwbeleid is aangegeven dat de sloten die nu nog schouwsloten zijn essentieel zijn voor de goede werking van het watersysteem. Het is
daarom belangrijk dat deze sloten samen met de watergangen die door het waterschap geschoond worden half november schoon zijn. Als dat wordt gedaan voorkomt dat aanschrijvingen en kan er door het waterschap efficienter worden gewerkt. Dat werkt kostenbesparend voor de grondeigenaren, de
gebruikers en voor het waterschap. Evenals in voorgaande jaren worden de bestaande regels en voorschriften uit de Keur scherp toegepast. De schouw wordt binnenkort ook via een advertentie bekend gemaakt.

Het belang van schone sloten

Schone sloten zijn belangrijk voor een goede wateraanvoer en -afvoer. Om wateroverlast te voorkomen is het belangrijk dat de sloten nu goed schoon worden gemaakt.
Het waterschap kent drie categorieen sloten. Zelf onderhoudt het waterschap de categorie watergangen, dit is het hoofdwatersysteem.
De tweede categorie sloten zijn de schouwsloten. De eigenaren van percelen grenzend aan schouwsloten zijn verplicht om deze zelf te onderhouden (inclusief het schoon houden van aanwezige duikers). De controle van de schouwsloten en duikers wordt uitgevoerd door medewerkers van het waterschap.
De derde categorie sloten zijn de overige wateren. Als deze sloten grenzen aan een aanliggend erf of land, is het voor de eigenaren en gebruikers ook belangrijk dat zij hun sloten onderhouden, maar het waterschap voert hier geen controle op uit.

Het is voor iedereen belangrijk dat het onderhoud goed gebeurt.

Daarom vraagt het waterschap:
- het talud en de bodem van de schouwsloten te maaien, dan wel af te plaggen;
- de bodem uit te diepen tot de onderzijde van de eventuele aanwezige duikers;
- de dammen te maaien en duikers in de schouwsloten goed schoon te maken.

Schoonmaken van duikers niet vergeten!

In de praktijk wordt het maaien van de dammen en het schoonmaken van de duikers regelmatig vergeten. De loonwerker lukt het meestal niet om deze werkzaamheden machinaal uit te voeren. Als de opdrachtgever dit schoonmaken alsnog handmatig doet, voorkomt dit veel kleine overtredingen.

Tijdig schouwen en denk aan de Flora- en faunawet

Het waterschap heeft zich verbonden aan de gedragscode Flora- en faunawet voor waterschappen. In de gedragscode staat dat het schonen van sloten mag tot aan 1 november.
Het waterschap roept dan ook op om de onderhoudswerkzaamheden het liefst voor 1 november, maar uiterlijk 16 november klaar te hebben. Ingelanden zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de Flora- en faunawet.

Overig water

Wat kunt u doen als uw sloot geen schouwsloot is en uw buurman/-vrouw zijn/haar deel van de sloot niet wil onderhouden? Bij wet is geregeld dat elke eigenaar van een sloot verplicht is zijn kant van de sloot te onderhouden. Er moet voor worden gezorgd dat het water van hoger gelegen gebieden
van nature kan aflopen naar lager gelegen gebieden en plantengroei en dergelijke die stroom niet belemmert. Ook al regelt het waterschap niets, toch moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen voor het schoonhouden van de sloot die grenst aan zijn of haar erf en/of land. Wanneer de
buurman of buurvrouw de sloot niet onderhoudt en u heeft hier last van, dan kunt u hem of haar hierop aanspreken.