Edwin Bouwers vertrekt uit bestuur FNV


* 15-10-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Edwin Bouwers heeft zijn zetel als lid van het dagelijks bestuur van de FNV ter beschikking gesteld. Bouwers was eerder voorzitter van vakbond FNV KIEM.

Edwin Bouwers

Het opstappen van Bouwers is logisch gevolg van het niet doorgaan van de voorgenomen fusie tussen de FNV en FNV KIEM. Bouwers: `Hoewel de leden van FNV KIEM in ruime meerderheid kiezen voor fusie, kwam het congres daarvoor toch 2 stemmen te kort. Consequentie is dat FNV KIEM als zelfstandige
bond lid blijft van de FNV en niet fuseert met het ongedeelde deel van de FNV. Daarom heb ik besloten mijn zetel ter beschikking te stellen.' Bij de start van het fusieproces kwam er 2 jaar geleden een extra zetel in het dagelijks bestuur voor FNV KIEM die door Bouwers werd ingevuld.

Afgelopen zaterdag hield FNV KIEM een bijzonder congres in Amersfoort. Daar stemde 64,71 procent van de 103 afgevaardigden voor fusie tussen FNV KIEM en de FNV en 35,29 procent stemde tegen.

Dat is weliswaar een ruime meerderheid, maar statutair was 67 procent nodig om de fusie door te laten gaan.

'Gemiste kans'

Het ledenparlement van de FNV, vanmiddag bijeen in de Beurs van Berlage in Amsterdam, heeft het ontslag van Edwin Bouwers geaccepteerd.

FNV-voorzitter Ton Heerts: `Dat de fusie met FNV KIEM niet doorgaat wordt door de leden van de 26 sectoren van de FNV ervaren als een gemiste kans. Het congres van FNV KIEM bleek 2 stemmen te kort te komen voor een fusie. Een ruime meerderheid wilde wel, maar dat was net niet voldoende.
Vanzelfsprekend gaat de samenwerking gewoon verder. FNV KIEM blijft gewoon aangesloten bij de FNV en hun 3 vertegenwoordigers in het Ledenparlement blijven gewoon zitten.'

Heerts bedankt Edwin Bouwers voor al zijn werk: `Zoiets is altijd moeilijk, maar hij neemt hiermee een moedig besluit.'

Overbruggen

Vanuit FNV KIEM is het FNV-bestuur benaderd met het verzoek om te helpen bij het overbruggen van de meningsverschillen over de toekomst van de bond.

FNV KIEM (kunsten, informatie, entertainment, media) telt 30.000 leden in de grafische sector, bij verpakkingen, uitgeverijen, podiumkunsten (theater, dans en muziek), beeldende kunst, audiovisueel (radio, tv en film), media, kunsteducatie en in de gaming-industrie.

Over de invulling van de vrijgevallen zetel in het dagelijks bestuur van de FNV wordt op een later moment meer bekend.