Donderdag 15 oktober 2015 Vogelbescherming Nederland geeft gratis ne..


Hier moeten de scholen wel wat voor doen. Zij moeten een plan maken voor een vogelvriendelijk schoolplein en dat insturen naar Vogelbescherming Nederland. Vogelbescherming helpt de scholen daarbij met een checklist en een opdracht voor klassen, geschikt om te gebruiken in groep 5 tot en met 8.
Een klas kan met deze checklist heel makkelijk zelf een plan maken voor een vogelvriendelijker schoolplein. De checklist en opdracht is te vinden op de website van ThiemeMeulenhoff, waar nog veel meer materiaal voor lessen natuur en techniek te vinden is.

Kinderen en natuur

Vogelbescherming Nederland vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met natuur. Om ze te leren wat natuur is en om waardering voor natuur mee te geven. Maar ook omdat het goed voor kinderen is. Onderzoek wijst uit dat natuur onmisbaar is voor de gezondheid en ontwikkeling van
kinderen en het concentratievermogen bevordert. Vogelbescherming Nederland maakt daarom educatieve projecten met het uitgangspunt dat ze de Nederlandse natuur dicht bij kinderen brenNOTgt.

Koolmees

Natuur is ook de koolmees die in een nestkast broedt. Wie een geschikte nestkast ophangt in zijn tuin of op het schoolplein, weet zich al gauw verzekerd van een nestje koolmezen. Op die manier brengen vogels de natuur dichterbij, bovendien zijn ze geliefd bij kinderen. Op een groen
schoolplein kunnen kinderen het hele jaar door buiten spelen in een groene omgeving, vogels vinden er alles wat ze nodig hebben en het biedt tal van inspiratie voor natuuronderwijs.

Scholen die een plan voor een groen schoolplein inzenden naar Vogelbescherming Nederland - per mail of per post - komen in aanmerking voor een nestkast of twee struiken, `zolang de voorraad strekt'. Vogelbescherming biedt scholen die van het aanbod gebruik maken ook een gratis advies aan over
een groenere inrichting van het schoolplein. Een adviseur bezoekt daarvoor de school.

Kijk hier voor de checklist en de opdracht. Deze verderkijker-website is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die hun aardrijkskunde-, geschiedenis-, natuur-, techniek- of wetenschapsles willen verrijken met actuele opdrachten.