Raad akkoord met overdracht taken Delta naar Het Plein


15 oktober 2015

Het sociaal werkvoorzieningschap Delta wordt vanaf 1 januari 2017 opgeheven. Dat staat in een voorstel waarover vijf gemeenten zich op dit moment buigen. Vanavond heeft de gemeenteraad van Brummen ingestemd met dit voorstel. Dit in navolging van de gemeenteraden van Bronckhorst (24 september),
Voorst (5 oktober) en Lochem (12 oktober). Als het besluit op 2 november ook door Zutphen wordt genomen, gaan de taken voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening definitief over naar Het Plein.

Het Plein is de uitvoeringsorganisatie voor het sociaal domein van de gemeenten Zutphen en Lochem. Dit was al voor de zomer duidelijk. De vijf deelnemende gemeenten binnen Delta hebben samen gewerkt aan de ontwikkeling van een bedrijfsplan. Het college van de vijf betrokken gemeenten hebben al
eerder ingestemd met het bedrijfsplan voor de afwikkeling van de gemeenschappelijke regeling (GR) Delta en de overdracht van de WSW-taken van de gemeente Brummen naar Het Plein. De vijf colleges vragen nu aan de gemeenteraad om toestemming te geven voor de opheffing vanaf 1 januari van Delta.
Als ook de andere gemeenteraden van alle deelnemende gemeenten toestemming geven, gaan Delta en Het Plein vanaf 1 januari 2016 al samenwerken als een organisatie. Een jaar later verdwijnt de naam Delta formeel. De naam Delta wordt dan formeel opgeheven. Er is dan nog maar een naam: Het Plein.

Medewerkers Wsw

Voor de Wsw-medewerkers uit de gemeente Brummen die extern bij een bedrijf of organisatie werken, verandert er straks alleen op papier iets. Hun nieuwe werkgever wordt dan Het Plein. Hun begeleiding en ondersteuning gaat gewoon door. Daarnaast zijn er medewerkers met een beschutte werkplek
binnen Delta. In onze gemeente gaat het om circa 25 personen. Voor hen gaan we samen met de mensen zelf en met ondersteuning van Delta op zoek naar een passende nieuwe werkplek in Brummen zelf. Deze nieuwe werkplekken moeten er op 1 januari 2017 zijn.

Overigens gaat de gemeente Brummen straks niet deelnemen aan Het Plein. We sluiten een overeenkomst om het werkgeverschap voor `onze' wsw-medewerkers, inclusief begeleiding en ondersteuning, in te kopen.