Workshop Moslims en Orgaandonatie

Categorie : Overig

Datum : 15 oktober 2015

Tijdstip : 18:15 - 21:00 uur

Lokatie : LUMC

Organisator : LIOP

Het Leiden Islma Outreach Programma (LIOP) van de Universiteit Leiden organiseert deze geaccrediteerde workshop 'Moslims en Orgaandonatie' in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Omschrijving

Roukayya Oueslati (docent Islamstudies) en Bas ter Meulen (neuroloog) verzorgen deze geaccrediteerde workshop over ethische dilemma's met betrekking tot orgaandonatie binnen de islam. De workshop is bedoeld voor medische professionals.

Moslims en orgaandonatie

Orgaandonatie kan complexe ethische vragen oproepen bij moslims. Deze vragen hangen nauw samen met de integriteit van het lichaam, menselijke zeggenschap over het eigen lichaam na het overlijden en de definitie van de dood. Het eerste deel van deze cursus zal ingaan op de verschillende religieuze opinies (fatwa's) die over orgaandonatie uitgevaardigd zijn en de discussies die in Nederland gevoerd zijn. In het tweede gedeelte wordt deze kennis in de praktijk gebracht door de deelnemers aan de hand van een casus mee te nemen in medische besluitvorming volgens het moreel beraad. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de dilemma methode.

Programma

18:15 - 18:30 uur Inloop

18:30 - 19:30 uur Orgaandonatie binnen de islam: visies door de tijd heen Roukayya Oueslati (docent Islamstudies en Gezondheidswetenschapper)

19:30 - 19:45 uur Pauze

19:45 - 20:45 uur Ethische dilemma's in de praktijk: het moreel beraad Bas ter Meulen (Neuroloog)

20:45 - 21.00 uur Afsluiting en vragen

Aanmelden De workshop is bestemd voor medisch professionals en levert de deelnemer na voltooiing 2 accreditatiepunten op.

Meer informatie

Website LIOP: Workshop "Moslims en orgaandonatie"