Theater en het performatief spectrum; transities in het contemporaine theater van de Lage Landen

Promotie Dhr. Henk I.J.W. Havens, MSc

Trefwoorden: contemporain theater, culturele dynamiek, België, Nederland

"Theater en het performatief spectrum; transities in het contemporaine theater van de Lage Landen"

Donderdag 15 oktober 2015, 14.00 uur

Promotor: prof.dr. M.J.H. Meijer, Co-promotor: dr. P.F. Peters

De centrale vraag van dit onderzoekproject luidt: hoe manifesteert hedendaagse culturele dynamiek, gekenmerkt door technologische, interculturele en globaliserende ontwikkelingen, zich in het contemporaine theater en hoe draagt het theater zelf bij aan deze culturele dynamiek?

Het onderzoek is opgezet rond vier casestudies naar de werking van theaterinstituties (gezelschappen, podia, theateropleidingen en theaterbeleid). Henk Havens is als docent verbonden aan een van de onderzochte theaterinstituties, de theateropleiding Toneelacademie Maastricht.

De andere drie waren het Vlaamse theatergezelschap Toneelhuis Antwerpen, het podium de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch en het Nederlandse theaterbeleid tussen 1945 en 2015. Het onderzoek is te zien als een bijdrage aan het discours rond het postdramatische theater (Hans-Thies Lehmann, 1999). Havens concludeert onder meer dat theater en performance nog meer intercultureel, intermediaal en internationaal geworden zijn dan Lehmann in 1999 voorzag en dat van de vier casestudies de Nederlandse overheid zich met haar theaterbeleid het minst organisch verhoudt tot de contextuele culturele dynamiek.