Lokaal het verschil maken

Lokaal het verschil maken

door Hans Spekman op 13 juni 2013

Vandaag sprak ik met Gonca, Tamanja en Dirk, onderzoekers van FNV Lokaal, die iedere twee jaar de FNV Monitor van het sociaal beleid van gemeenten samenstellen. Een prachtig instrument dat heel inzichtelijk maakt hoe goed gemeenten het doen als het gaat om werk, inkomen en zorg. Of hoe minder goed. In de tijd dat ik wethouder was, keek ik steeds vol spanning uit naar de publicatie van de monitor om te zien of Utrecht het had gewonnen van Tietjerksteradeel, steevast onze grootse concurrent voor de koppositie.

FNV Lokaal toetst gemeenten op hun sociaal beleid, maar ook op de uitvoering daarvan. Hoe zorgen gemeenten bijvoorbeeld dat mensen die met een re-integratietraject meedoen doorstromen naar werk? Hoe slagen ze er in om verdringing van reguliere arbeid te voorkomen? Hoe lang is eigenlijk de wachttijd voor mensen die een uitkering nodig hebben? Is de gemeente zelf wel een goede werkgever?

Het is goed om te zien dat veel gemeenten met PvdA-wethouders goed scoren. Maar soms zijn er ook wethouders die de handschoen mogen opnemen om de strijd voor het klassement aan te gaan. Een beetje onderlinge competitie is nooit weg.

De monitor levert het bewijs dat op lokaal niveau echt het verschil gemaakt kan worden. De kleur van een college maakt wat uit. Goede mensen op de juiste plek, dat maakt wat uit. Zeker nu gemeenten meer te zeggen krijgen over zorg, sociale zekerheid en welzijn. Ik ben daar blij mee, want ik zie dat wij daar goed in zijn.

Dat blijkt niet alleen uit de cijfers. Toen ik vorige week samen met Klaas Loef en Anne-Mieke Bulters door Amsterdam Noord fietste, zag ik dat weer eens met eigen ogen. In de speeltuin bijvoorbeeld, die was opgeknapt en barste van de kinderen rondom het nieuwe pierebadje. Bij het Leefkringhuis in de Vogelbuurt waar alle kinderen en volwassenen terecht kunnen met geldproblemen, of problemen thuis. Of bij sportschool Pancration, waar kinderen kunnen meesporten, ook als er thuis geen geld is voor de contributie.

Deelraadsleden Klaas en Anne-Mieke kennen hun stadsdeel en zijn handig. Ze weten deze pareltjes van initatieven te vinden en met een kleine bijdrage van de gemeente nog verder te brengen. Dat is voor mij de echte kracht van lokale politiek.