Nieuwe testmethodes voor chemicalien moeten dierproeven overbodig maken

15 OKT. 2015. Een internationaal team van wetenschappers en industriele partners gaat zich buigen over manieren om de veiligheid en toxiciteit van nieuwe chemicalien te testen zonder dierproeven. Professor Catherine Verfaillie van het Departement voor Ontwikkeling en Regeneratie wordt verantwoordelijke voor de testmethodes met menselijke cellen.

15 OKT. 2015. Een internationaal team van wetenschappers en industriele partners gaat zich buigen over manieren om de veiligheid en toxiciteit van nieuwe chemicalien te testen zonder dierproeven. Professor Catherine Verfaillie van het Departement voor Ontwikkeling en Regeneratie wordt verantwoordelijke voor de testmethodes met menselijke cellen. (c) Shutterstock

Mogelijke alternatieven voor proefdieren zijn computersimulaties en gekweekte menselijke cellen. Methodes die gebruik maken van deze alternatieven staan echter nog in de kinderschoenen. Het EU-ToxRisk-project wil daar nu verandering in brengen voor het testen van chemicalien. Het project zal de alternatieve methodes verder ontwikkelen voor industrieel gebruik, en in overeenstemming met de bestaande regelgeving.

Professor Catherine Verfaillie van het Departement Ontwikkeling en Regeneratie wordt projectverantwoordelijke voor het werken met menselijke cellen. Op basis van stamcellen zal haar team volwassen cellen kweken met sensoren die eventuele schade door chemicalien kunnen meten. Eens de methode betrouwbaar en efficient is, zal de nood aan dierproeven drastisch verminderen.

Meer informatie

* Het Engelstalige persbericht vindt u hier: http://science.leidenuniv.nl/index.php/research/projects/eu-toxrisk. * Het EU-ToxRisk project gaat van start in januari 2016. Meer informatie is beschikbaar via www.eu-toxrisk.eu.

Contactpersoon: Professor Catherine Verfaillie, KU Leuven Departement Ontwikkeling en Regeneratie