Hoe een mobieltje een babyleven kan redden

PERSBERICHT:

Hoe een mobieltje een babyleven kan redden

Amsterdam, 15 oktober 2015 – "Stop babysterfte!" is de leus van de fantastische campagne van Cordaid Memisa en RTL. Elke dag sterven er in ontwikkelingslanden 6000 baby’s binnen 24 uur na hun geboorte. De oorzaak is vaak heel simpel en voor ons in de Westerse wereld één die heel eenvoudig te voorkomen en op te lossen is. Wat hier vanzelfsprekend is, is daar levensbedreigend. Een reden hiervoor is vaak onwetendheid. TTC Mobile gaat deze onwetendheid tegen in Tanzania door het sturen van informatieve SMSjes aan zwangere vrouwen en kersverse moeders en hoopt zo de levens van baby’s te redden.

TTC Mobile is expert op het gebied van mobiele marketing in ontwikkelingslanden. Het maakt deel uit van het mobile-Health Tanzania partnership dat in 2013 het project “Healthy Pregnancy, Healthy Baby” opzette. De focus van dit project ligt op een gezonde zwangerschap, een veilige bevalling voor moeder en kind en op gezonde eerste levensmaanden van pasgeborenen. Hoe zorgt TTC Mobile daarvoor? Door middel van SMSjes bereikt de organisatie zwangere vrouwen, kersverse moeders en de mannen uit hun omgeving. In Afrika is ruim 80% van de bevolking bereikbaar dankzij een mobiele telefoon, een percentage dat velen verbaast. Voor de SMS service in Tanzania is de mobiele technologie van TTC Mobile ingezet en wordt samengewerkt met alle mobiele providers van Tanzania, zodat belangrijke informatie juist deze mensen in afgelegen gebieden van Tanzania bereikt.

Wanneer Tanzaniaanse mobielgebruikers zich registreren voor de SMS service, wordt hen per SMS gevraagd om persoonlijke informatie. Hoe ver is de aanstaande moeder al in haar zwangerschap? Hoe oud is de pasgeboren baby? De antwoorden worden vervolgens gebruikt om relevante, persoonlijke berichten te kunnen sturen tijdens de juiste fases van de zwangerschap en de vroege kinderjaren. Het verschaffen van deze informatie op de juiste momenten kan de levens van baby’s redden. Deze week viert TTC Mobile dat er dankzij de “Healthy Pregnancy, Healthy Baby” SMS Service al 55 miljoen SMSjes verstuurd zijn en dat er zich al 1 miljoen Tanzaniaanse mobielgebruikers hebben geregistreerd.

TTC Mobile is heel trots op dit project omdat het toekomstige en jonge ouders zelfredzaam maakt. De ervaring leert dat de verworven kennis veel wordt gedeeld met de andere leden van de gemeenschap in een afgelegen gebied. Met weinig middelen blijkt dus ontzettend veel bereikt te worden. Dankzij een mobieltje kunnen babylevens gered worden.

Tanzania mHealth partnership viert 1 miljoen registraties en 55 verzonden SMSjes