Deltaprogramma IJsselmeergebied: van plan naar uitvoering

Publicatiedatum: 15 oktober 2015

Waterbesparing door innovatieve vormen van drainage. Burgers en bedrijven die de stad 'rainproof' maken door overtollig regenwater op te vangen. Zomaar voorbeelden van de uitvoering van het Deltaprogramma IJsselmeergebied, dat de waterhuishouding in het gebied klaarmaakt voor de toekomst. De `IJsselmeertop' van donderdag 15 oktober in Lelystad markeert de overgang van plan naar uitvoering.

De IJsselmeertop wordt ieder jaar georganiseerd. Tijdens de top ontmoeten alle betrokken bestuurders en maatschappelijke organisaties die samenwerken in het Deltaprogramma IJsselmeergebied, elkaar. Zij spreken over de voortgang van de maatregelen om het gebied rond het IJsselmeer en de andere meren te beschermen tegen overstromingen en om voldoende zoetwater te houden - nu en in de toekomst.

"Wij zijn IJ"

Dit jaar zijn de provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland gastheer. Gedeputeerde Jaap Lodders en dijkgraaf Hetty Klavers. "Na een periode van uitgebreide verkenning en planvorming gaan we nu aan de slag. Dat doen we in nauwe samenwerking met onze maatschappelijke partners. Daarom is het motto: Wij zijn IJ."

Onderdeel nationaal programma

Het Deltaprogramma IJsselmeergebied is onderdeel van het nationale Deltaprogramma. Daarin werken provincies, waterschappen, gemeenten en het rijk met inbreng van maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samen. Dat is om nu en in de toekomst een overstroming van Nederland te voorkomen en om voldoende zoetwater te garanderen. Dat is nodig, aldus Deltacommissaris Wim Kuijken: "Klimaatverandering brengt meer extremen in het weerpatroon met zich. In het Deltaprogramma spelen we adaptief in op die ontwikkelingen. We zullen moeten blijven werken aan onze delta om ons land veilig en leefbaar te houden. Zo bereiden we Nederland, en specifiek natuurlijk ook het gebied waar het vandaag over gaat, voor op de toekomst. Bijna 100 jaar na de stormvloed op de Zuiderzee staat veiligheid voor burgers hierbij voorop".