SGP: `Abbas moet geweld tegen Israelische burgers veroordelen'

in Israel / door Elise Friedmann / op 15/10/2015 om 17:03 / Tags: PA, Palestijnen, Terrorisme, VN, Westbank

Minister Koenders moet de PA-president Mahmoud Abbas aanspreken op zijn rol in het Palestijns geweld, vinden Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Voordewind (CU). Abbas komt eind deze maand naar Nederland en minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal hem ontvangen. De SGP stelde hierover kamervragen; CU tekende mee.

In de Palestijnse media wordt het geweld tegen Israeli's aangemoedigd en worden mensen opgehitst door filmpjes en propaganda. Ook PA-president Abbas deed de laatste tijd uitspraken waarvan hij weet dat zij het geweld aanwakkeren. Woensdag nog zei Abbas voor de Palestijnse TV: "Israel heeft het kind Ahmed Mansara in kouden bloede geexecuteerd, net zoals andere kinderen in Jeruzalem en andere Palestijnse gebieden."

mansaraMaar Ahmed Mansara is helemaal niet `geexecuteerd' en ook niet dood, zoals is te zien op de foto hiernaast en zelfs een video. In werkelijkheid werd deze jongen aangereden door een auto, toen hij wegrende, nadat hij een Israeli ernstig had verwond met een groot mes. Nu wordt hij verpleegd in het Hadassah ziekenhuis en waarschijnlijk mag hij binnenkort naar huis. Zijn medeplichtige, zijn 15 jaar oude neef Mahmoud, werd inderdaad doodgeschoten toen hij politiemannen aanviel met een mes.

Dit was de zoveelste ophitsende uitspraak van Abbas, die het geweld nog niet een keer heeft veroordeeld ondanks oproepen van secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN.

Kees van der Staaij (SGP) vindt het geweld in Israel `buitengewoon zorgelijk' en de rol die Abbas speelt "onbegrijpelijk". Han ten Broeke (VVD) heeft Abbas' ophitsende uitspraken aan de orde gesteld bij de Palestijnse vertegenwoordiger in Den Haag. Tijdens het Algemeen Overleg van 8 oktober vroeg hij minister Koenders een aantal opruiende uitspraken van Abbas te veroordelen. Zover bekend is dat nog niet gebeurd.

Hopelijk komt er nu wel snel een reactie van Koenders; SGP en CU vragen hem om voor het bezoek van Abbas te antwoorden. Hieronder de schriftelijke vragen van Van der Staaij (SGP) en Voordewind (CU) aan de minister van Buitenlandse Zaken:

1. Heeft u kennis genomen van het oplaaiende geweld van Palestijnen in Jeruzalem, op de Westoever, in andere steden verspreid door heel Israel en de incidenten aan de grens met Gaza? Hoe beoordeelt u deze golf van geweld?

2. Hoe beoordeelt u de rol die president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit speelt ten aanzien van deze gewelddadigheden?

3. Hoe verklaart u dat Abbas - ook na oproepen van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon - het Palestijnse geweld niet heeft veroordeeld?

4. Hoe beoordeelt u het gegeven dat Palestijnse media en sociale media dagelijks het geweld ophitsen? Wilt u hierbij tevens reageren op bijgaand overzicht van de informatiecampagne die via de Palestijnse media wordt gevoerd: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4710526,00.html

5. Binnenkort bezoekt de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas Nederland. Wilt u er krachtig op aandringen dat Abbas zich duidelijk uitspreekt tegen deze Palestijnse terreuracties, voordat het nog verder escaleert?

6. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het bezoek dat Abbas aan Nederland brengt?