Molen De Ooievaar wint BankGiro Loterij Molenprijs 2015

donderdag 15 oktober 2015 15:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van De Hollandsche Molen

Op donderdagmiddag 15 oktober tijdens het Nationale Molenfeest maakte vereniging De Hollandsche Molen bekend dat molen De Ooievaar in Zaandam de BankGiro Loterij Molenprijs 2015 gewonnen heeft met 7.097 stemmen. Aan deze publieksprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, waarmee de oude haven met kraangang teruggebracht wordt naast de molen. Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 24.246 stemmen ontvingen.

Het terugbrengen van de oude haven naast molen De Ooievaar is vooral bedoeld om de molen weer toegankelijk te maken voor een klein publiek. De molen is tegenwoordig ingeklemd tussen fabrieksgebouwen en water en niet te bereiken voor belangstellenden. Met deze haven wordt een nieuwe vrije toegang tot de molen gerealiseerd.

De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen een euro per ontvangen stem. Hierdoor ontvingen De Thornsche Molen in Persingen 6.668 euro, Korenmolen De Hoop in Keldonk 5.860 euro en De Heimolen in Rucphen 4.621 euro.

Het Nationale Molenfeest

Dit jaar werd voor het eerst het Nationale Molenfeest georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs bekend gemaakt. Ook krijgen tijdens het feest de molenprojecten, die het afgelopen jaar geld uit het BankGiro Loterij Molenfonds hebben ontvangen, hun cheque uitgereikt.

Over de BankGiro Loterij Molenprijs en Molenfonds

De BankGiro Loterij Molenprijs is een onderdeel van het op 15 oktober gelanceerde BankGiro Loterij Molenfonds. Met dit fonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens en het organiseren van de Nationale Molendag en de BankGiro Loterij Molenprijs. De BankGiro Loterij heeft zich voor vier jaar verbonden aan het Molenfonds.