‘Verwarde personen zijn het probleem niet’


Boek van Piet-Hein Peeters laat zien dat zelfstandig wonende mensen met een ernstige psychiatrische aandoening door falend overheidsbeleid niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

EINDHOVEN, 20151015 -- Journalist Piet-Hein Peeters toont in zijn boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet’ aan dat de snelle stijging van het aantal incidenten met verwarde personen een duidelijk verband heeft met de beleidsambitie om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zo zelfstandig mogelijk te laten leven.

Onvoldoende
Peeters laat tevens zien dat de ondertekenaars van het bestuurlijk akkoord GGZ 2012 weliswaar mooie ambities hebben uitgesproken, maar sindsdien hebben gefaald in de uitvoering. De afgesproken opbouw van ambulante zorg heeft onvoldoende plaatsgehad en de voorgenomen afstemming met gemeenten, politie, corporaties en andere lokale partijen is er veel te weinig geweest. Gemeenten hebben bovendien niet de middelen, noch de expertise om mensen met een EPA goed te begeleiden. Zelfstandig leven mag dan in principe de juiste ambitie voor hen zijn, wanneer ze daarbij niet de broodnodige ondersteuning krijgen, belanden ze van de regen in de drup. En dat is wat momenteel in Nederland gebeurt.

Verantwoordelijkheid
In ’Verwarde personen zijn het probleem niet’ komen onder meer de directeuren Marianne Lensink (Zorgverzekeraars Nederland), Marjan ter Avest (cliëntenplatform ggz), Paul van Rooij (GGZ Nederland) en de hoogleraren Philippe Delespaul, Giel Hutschemaekers en Niels Mulder aan het woord. Bovendien wordt aan de hand van de casus ’Nijmegen’ duidelijk hoe verschillend de betrokken lokale partijen hun verantwoordelijkheid voor de zorg voor deze groep zeer kwetsbare mensen zien. Uiteindelijk formuleert Peeters drie vragen die in zijn ogen van belang zijn voor de verbetering van de zorg voor mensen met een EPA.

 Quotes uit het boek
“Het risico op een nieuwe Tristan van der V. neemt nu weer toe.– Niels Mulder, hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

“De politie wordt in een rol gedrongen die niet de hare is. Als dit niet verandert moet een deel van het budget van zorg en welzijn naar het veiligheidsdomein.– Hubert Bruls, burgemeester Nijmegen

Piet-Hein Peeters
Piet-Hein Peeters is hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn. Hij publiceerde in 2012 met Cindy Cloïn ’Onder het mom van zelfredzaamheid’ en in 2013 met Jasper Loots ’De gemeenteraad heeft geen toekomst’. 

Verwarde personen zijn het probleem niet

Over de echte vragen in de ambulante ggz

Piet-Hein Peeters

ISBN: 9789078709213

Softcover, 83 pagina’s

Boekhandelsprijs: 14,95 euro

Verschijningsdatum: 16 oktober

www.uitgeverijpepijn.nl