Première 'Ovidius Metamorphes' van Carl Ditters von Dittersdorffs


James Tibbles en Michael Tsalka vierhandig op historische fortepiano's in het Geelvinck Fortepiano Festival

AMSTERDAM, 20151015 -- Vrijdagavond 20.15 uur in Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam: unieke première van drie delen van 'Ovidius Metamorfosen' in de versie voor twee fortepiano's van de hand van Carl Ditters van Dittersdorff door twee internationaal leidende musici en muziekwetenschappers voor fortepiano, dr. James Tibbles (University of Auckland, Nieuw Zeeland) en dr. Michael Tsalka (Conservatorium van Valentia, Spanje).

Carl Ditters von Dittersdorff (1739-1799) schreef in 1781-1785 zijn twaalf symfonieën gebaseerd op de Metamorfosen van Ovidius. Hij heeft deze invloedrijke werken eveneens zelf tot werken voor piano vierhandig getransponeerd. Slechts zes van deze symfonieën zijn bewaard gebleven. Uit onderzoek in Nieuw Zeeland door dr. James Tibbles (Universiteit van Auckland) konden inmiddels drie van de pianowerken worden gereconstrueerd (binnenkort naar verwacht nog een vierde deel). Deze werden eerder dit jaar door dr. James Tibbles samen met dr. Michael Tsalka opgenomen en worden in december door Naxos uitgebracht.

Deze drie werken voor fortepiano vierhandig worden op vrijdagavond 16 oktober uitgevoerd door James Tibbles en Michael Tsalka op historische fortepiano in het Geelvinck Hinlopen Huis (Museum Geelvinck) om 20.15 uur. Het concert wordt voorafgegaan door een inleiding door James Tibbles om 19.30 uur. Het is de Nederlandse première van deze compositie.

Dr. James Tibbles wordt gezien als wereldwijd één van de leidende muziekwetenschappers op het terrein van de 'early keyboard' (klavecimbel, klavichord, fortepiano en orgel). Hij is speciaal voor het Geelvinck Fortepiano Festival overgekomen uit Auckland (NZ).

Vanavond (15 oktober 2015) zijn beide musici te horen bij Opium.

Van 8 tot en met 25 oktober 2015 vindt de lustrumeditie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het festival, onder patronage van Richard Egarr, wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie; dit is met ruim 90 historische piano's de belangrijkste collectie in zijn soort in Nederland en wordt sedert enige jaren beheerd door Museum Geelvinck. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het jaarlijkse festival op historische pianofortes, vroege vleugels, tafelpiano’s en klavichords in historische huizen, kerken en kastelen, zoals het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, Honig Breethuis en Kasteel Heeswijk (bij Den Bosch). Onlangs verkreeg het festival het Europese kwaliteitslabel EFFE 2015-2016, opgezet door de European Festival Association, en werd het eveneens opgenomen in het Europese netwerk voor Oude Muziek REMA. Het laatste weekend van het festival vindt plaats tijdens Het Weekend van de Verlichting in Felix Meritis.

Meer informatie
- Geelvinck Fortepiano Festival: www.geelvinckfestival.nl.

- Piano Duo Festival Amsterdam: www.pianoduofestival.nl

- Het Weekend van de Verlichting: www.vriendenvanfelixmeritis.nl