Rondje NL in de herfstvakantie

Vanaf 17 oktober hebben de eerste scholen weer herfstvakantie. De ideale tijd om met (klein)kinderen een dagje op pad te gaan. Wij delen met u zes leuke uittips door heel Nederland van IVN, Natuurmonumenten en De Natuur- en Milieufederaties.*

Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek

1. Noord-Holland: Naardermeer || Boottocht naar eendenkooi Zaterdag 17 oktober, 13.30 uur - 16.00 uur

Een boottocht over het Naardermeer is varen door het oudste natuurmonument van Nederland. Een beschermd gebied zowel nationaal als internationaal. Met de overdekte fluisterboot vaart u in stilte, zo door de levendige natuur van het meer. Vogelliefhebbers komen van ver om hier zilverreigers, lepelaars en andere zeldzame vogelsoorten te spotten. Dus neem uw verrekijker mee.

In de Voordeelagenda 2015 van de Postcode Loterij zit een voordeelbon. De Postcode Loterij nodigt u als deelnemer uit voor een gratis vaartocht voor twee personen in een van de volgende beschermde gebieden: het Naardermeer, de Wieden, Wormerveld en Jisperveld of de Nieuwkoopse Plassen. Let op: aanmelden voor een vaartocht is verplicht en kan via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. Vermeld daarbij de code NPL2015. Let op: u dient zowel de e-tickets als de bon uit de Voordeelagenda in te leveren bij de schipper.

Kijk voor meer informatie en andere vaartochten op de website van Natuurmonumenten.

Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek

2. Zuid-Holland: Tiengemeten || Wandeling met snert Zondag 18 oktober, 10.00 uur - 14.00 uur

Nadat u de pont heeft genomen in Zuid-Beijerland komt u in het prachtige landschap van natuureiland Tiengemeten. De natuur van Tiengemeten is adembenemend mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen sieren de skyline en het water van het kommoeras is eindeloos blauw. Steeds meer vogels verblijven op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Samen met een gids van Natuurmonumenten maakt u een wandeling over het eiland en kunt u luisteren naar wat de gids u vertelt over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het eiland. Tijdens een pauze in Herberg Tiengemeten kunt u genieten van een heerlijke kom snert.

Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten en meldt u aan voor een bezoek aan eiland Tiengemeten.

Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek Fotocredits: Natuurmonumenten/Janko van Beek

3. Overijssel: Haaksbergen || Speurtocht met raadsels Donderdag 22 oktober, 10.00 - 12.00 uur

Natuurmonumenten Twente en IVN Haaksbergen organiseren in de herfstvakantie allerlei activiteiten voor een hele week vermaak voor jong en oud in Haaksbergen. Zo kunt u samen met uw (klein)kinderen op donderdag 22 oktober in het Grintenbosch een speurtocht doen met verschillende opdrachten. Lost u het raadsel op?

Kijk voor meer informatie op de website van IVN Haaksbergen en meldt u aan voor deze leuke en leerzame activiteit, of kijk op www.ivn.nl/paddenstoelen voor een van de andere uitjes.

Fotocredits: IVN / Mark Schuurman Fotocredits: IVN / Mark Schuurman

4. Gelderland: Arnhem || Struintocht voor kinderen thema Paddenstoelen Zondag 25 oktober, vertrek om 09.30 uur

Tijdens deze struintocht gaan kinderen speurend op onderzoek naar bijzondere paddenstoelen die geen licht nodig hebben om te groeien. Het is verbazend waar ze een mooi plekje voor zichzelf bedacht hebben. Onder begeleiding van de gidsen van IVN mogen kinderen mee op pad. Waarom heet een paddenstoel bijvoorbeeld Porseleinzwam? Wat is een heksenkring? Ook kunnen de kinderen zelf een naam verzinnen voor de paddenstoelen die ze tegenkomen. Kijk voor meer informatie op de website van IVN Arnhem en meldt uw (klein)kinderen aan voor deze herfstactiviteit, of kijk op www.ivn.nl/paddenstoelen voor een van de andere uitjes.

5. Noord-Brabant: Breda || Gezinswandeling door Mastbos Zaterdag 24 oktober, vanaf 19.00 uur

Op zaterdag 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens dit jaarlijkse evenement, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. In het 500 jaar oude Mastbos kunt u die avond meelopen met een gezinswandeling. Bij de gezinswandeling krijgt u op diverse plekken informatie - soms van historische figuren - over het belang van duisternis voor dieren en hun natuur. En voor mensen en duurzaamheid.

Kijk voor meer informatie over deze activiteit of voor een van de andere Nacht van de Nacht activiteiten op www.nachtvandenacht.nl .

Fotocredits: IVN Fotocredits: IVN

6. Groningen: Emergobos || Paddenstoelenexcursie Zondag 18 oktober 2015, 10:00 uur - 12:00

Ga samen met uw (klein)kinderen op pad met een ervaren IVN natuurgids. Tijdens deze excursie gaat u op zoek naar paddenstoelen. Het zijn toch wel vreemde "planten". Maar zijn het eigenlijk wel planten en waarom zijn ze er? Op deze en mogelijk andere vragen krijgt u het antwoord. Beleef de natuur en wordt een paddenstoelexpert. Kijk voor meer informatie op de website van IVN Bellingwedde of kijk op www.ivn.nl/paddenstoelen voor een van de andere uitjes.

*Voor alle genoemde uitjes geldt dat aanmelden verplicht is. Vol = Vol.