De nieuwe bibliotheek - Filmclub Almere - Boek in beeld (van bestsellers tot curiositeiten)

woensdag 4 november 2015

Bibliotheek Stad, de nieuwe zaal

19.30 tot 21.30 uur

Al sinds het begin van de cinema is het boek een welkome bron voor filmmakers geweest. Toch wordt er altijd een vergelijking gemaakt tussen het boek en de film waarbij de laatste meestal het onderspit delft. Wat kan een filmmaker allemaal doen om dat wat op papier staat naar zijn tevredenheid naar film te vertalen? En hoe gaat hij om met de beperkingen die hem opgelegd zijn? Filmprofessor Rudi de Boer legt dit op vier avonden haarfijn uit.

De avonden zijn los van elkaar te bezoeken, al sluit de gehele serie wel op elkaar aan.

Het onderwerp van de tweede avond: van bestsellers tot curiositeiten: de populaire `pageturner' versus postmodernistische en obscure literatuur.

`Books we love to hate' - ook wel 'guilty pleasures' genoemd - worden graag door filmstudio's onder handen genomen. De (stiekeme) fans van boeken zoals The Da Vinci Code en 50 Shades of Grey zien namelijk graag hoe hun boek eruit ziet op het grote scherm en zelfs de mensen die het boek niet hebben gelezen zijn vaak toch nieuwsgierig naar het verfilmde resultaat. Succes verzekerd! En dan zijn daar ook nog de obscure boeken die 'commercieel gevoelig' zijn, vanwege het onderwerp of de manier waarop het is geschreven. Postmoderne literatuur die zich niet in een hokje laat duwen door hun ongebruikelijke manier van vertellen (fragmentarisch of meerdere vertellers). Juist voor filmmakers is dit bronmateriaal prettig om mee te werken, want ook filmmakers willen graag 'outside the box' filmen! Tijdens deze les worden deze totaal verschillende boekverfilmingen naast elkaar gezet.

Kosten: Leden EUR 6,50 | niet-leden EUR 8,50

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek of direct via iDeal

Kaarten:

Koop kaarten via iDeal