Drievoudig winnaar Wilson Chebet neemt revanche tijdens TCS Amsterdam Marathon

Persbericht

Amsterdam, 20 augustus 2015

Drievoudig winnaar Wilson Chebet neemt revanche tijdens TCS Amsterdam Marathon

Wilson Chebet start op zondag 18 oktober voor de zesde keer tijdens de TCS Amsterdam Marathon. De 30-jarige Keniaan zal in zijn geliefde stad Amsterdam strijden voor zijn vierde overwinning. De favoriet krijgt tijdens de 40e editie geduchte tegenstand van Bernard Kipyego (winnaar 2014), Tsegaye Mekonnen (2.04.32) en Jonathan Maiyo (2.04.56). Organisator Le Champion hoopt met deze topbezetting op een verbetering van het parcoursrecord van 2.05.36.

Chebet kent na vijf edities ondertussen iedere kilometer van de TCS Amsterdam Marathon. “I love Amsterdam”, roept de altijd goedgehumeurde Keniaan ieder jaar weer. Het parcoursrecord van 2.05.36 is in zijn bezit, deze tijd zette hij in 2013 op de klokken. Vorig jaar was hij niet in vorm en ging de overwinning naar zijn landgenoot Bernard Kipyego. Chebet behaalde dit jaar al een podiumplaats tijdens de Boston Marathon, daar werd hij derde. Kipyego kwam vorig jaar als een duveltje uit een doosje als winnaar over de streep. Ondanks de warme 39e editie liep hij een persoonlijk record (2.06.22). Kan de 29-jarige Keniaan dit kunstje opnieuw laten zien? Tsegaye Mekonnen is één van meest talentvolle Ethiopische lopers. Hij maakte vorig jaar in Dubai op 18-jarige leeftijd een verpletterende eerste indruk op de marathon. Hij won in een vlijmscherpe tijd van 2.04.32. Dat is een officieus wereldrecord voor junioren. De 27-jarige Jonathan Maiyo vestigde zijn persoonlijk record ook in Dubai. In 2012 werd hij vierde in 2.04.56. Op de halve marathon liet de Keniaan met 60.08 minuten al zien dat de basis dit jaar goed is.

Le Champion maakte eerder al bekend dat de Nederlandse marathonlopers Michel Butter, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud meedoen. Zij gaan op jacht naar de limiet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2 uur en 11 minuten. Koen Raymaekers en Paul Zwama (Nederlands kampioen 2014) hebben ook besloten om de TCS Amsterdam Marathon te gaan lopen. Gerard Nijboer behaalde tot nu toe de meeste overwinningen in Amsterdam (winnaar 1980, 1984, 1988 en 1989). Chebet kan dit getal evenaren. Kijk voor meer informatie over de TCS Amsterdam Marathon op www.tcsamsterdammarathon.nl. De inschrijving is inmiddels gesloten.