Olympisch kampioene Tiki Gelana aan de start tijdens TCS Amsterdam Marathon

Persbericht

Amsterdam, 2 oktober 2015

Olympisch kampioene Tiki Gelana aan de start tijdens TCS Amsterdam Marathon

Op zondag 18 oktober staat Olympisch kampioene marathon, Tiki Gelana, aan de start van de TCS Amsterdam Marathon. In 2012 won zij in Londen de gouden medaille op de magische afstand. Gelana zal de strijd aangaan met onder andere de winnares van de Dam tot Damloop, Joyce Chepkirui. Ook zal tegenstand komen van Flomena Cheyech en Meseret Legese.

Tiki Gelana is Olympisch kampioene geworden op de marathon in 2012. Ze liep in de slotkilometers weg bij haar tegenstanders. De 27-jarige Ethiopische heeft een persoonlijk record van 2 uur, 18 minuten en 58 seconden en won al eerder de TCS Amsterdam Marathon in 2011. Daarnaast boekte ze overwinningen tijdens de Marugame halve marathon in 2012 en de Rotterdam Marathon 2012. Dit jaar werd ze derde tijdens de Tokio Marathon.

Joyce Chepkirui pakte vorige maand de overwinning tijdens de Dam tot Damloop. De 27-jarige Keniaanse heeft razendsnelle tijden staan op 10 km (30.37) en halve marathon (1.06.18). Vorig jaar maakte Chepkirui haar debuut op de marathon van Londen. Ze begon de wedstrijd veelbelovend door goed mee te lopen met de kopgroep, maar kreeg na 23 km kramp in haar hamstring. Na een pijnlijke tweede helft wist ze wel de finish te halen in 2.35.54. Chepkirui is positief over haar voorbereiding. "Ik ga voor het eerst de TCS Amsterdam Marathon lopen. Mijn vorm is nu goed en verwacht een persoonlijk record te lopen. Een tijd onder de 2.25 is mogelijk, misschien zelfs 2.21", vertelt de ambitieuze atlete.

Flomena Cheyech liet de afgelopen twee jaar een sterke progressie zien op de marathon. De Keniaanse atlete heeft haar persoonlijk record van 2.25.13 naar 2.22.44 aangescherpt. Ook heeft de 33-jarige atlete al vijf marathons op haar naam geschreven, waaronder Turijn Marathon, Vienna City Marathon en Glasgow Commonwealth Games.

Meseret Legese is de vierde atlete die mee zal strijden voor de overwinning tijdens TCS Amsterdam Marathon. Legese finishte als tweede tijdens de Hengshui Lake Marathon in 2013. De Ethiopische loopt voor het eerst de TCS Amsterdam Marathon en zal de underdog positie innemen.

TCS Amsterdam Marathon vindt op zondag 18 oktober plaats. Naast de TCS Amsterdam Marathon, staan de Mizuno Halve Marathon, de TCS 8 km en kinderlopen op het programma. Alle afstanden finishen in het Olympische Stadion. Kijk voor meer informatie op: www.tcsamsterdammarathon.nl.