College biedt ontwerpbegroting 2016 aan


Het college van burgemeester en wethouders heeft de ontwerpbegroting 2016 aangeboden aan de gemeenteraad. De ontwerpbegroting voor 2016 sluit met een positief saldo van EUR 17.000. De meerjarenraming sluit met een structureel overschot van EUR 474.000.

Verwezenlijking collegeprogramma

Dit is de tweede begroting van dit college. Voor het coalitieprogramma was ruim EUR 1,2 miljoen vrijgemaakt om te besteden aan onder meer de revitalisering van een aantal parkeerterreinen in de kernen, het opknappen van het centrum van Gulpen, huisvesting basisonderwijs en de uitbreiding van
de capaciteit van de buitengewoon opsporingsambtenaren. Dit wordt inmiddels voortvarend aangepakt.

Nieuw beleid

In de Kadernota kondigde het college al nieuw beleid aan tot een bedrag van EUR 1,6 miljoen. Later heeft het college nog aanvullende voorstellen voor nieuw beleid van EUR 0,2 miljoen gedaan. In totaal is dat EUR 1,8 miljoen. Enkele zaken uitgelicht:

* Diverse riolerings-en infrastructurele werken zoals bijvoorbeeld de reconstructie van de Mr. Dr. Froweinweg (Eys), de Oude Maastrichterweg (Gulpen) en het Pr. Willem Alexanderplein (Gulpen).
* Het realiseren van een unilocatie van het Sophianum in Gulpen.
* Het reconstrueren van het dorsplein in Nijswiller naar een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de buurt.
* Deelname aan en het realiseren van economische en toeristisch-recreatieve voorzieningen, zoals het project Maastricht-Aken `Van trambaan tot fietsbaan' en het GrensInfoPunt.
* Projecten zoals het oprichten van een Energieloket Zuid-Limburg en het project Dubbel Duurzaam zijn activiteiten op het gebied van milieubeheer die worden voorgesteld.
* De sloop van de Timpaan en de aankoop van de Toeristenkerk voor het realiseren van een nieuwe gemeenschapsvoorziening voor de kern Gulpen.

Lokale lasten

Het college stelt in de ontwerpbegroting voor om de afvalstoffenheffingen, de onroerend zaakbelastingen en de rioolheffing te verhogen. Hierdoor stijgen per saldo de lokale lasten met 3% voor de huurders en 4% voor de eigenaar/bewoner. Dit betekent dat huurders in 2016 gemiddeld EUR 6 meer
betalen en eigenaar/bewoners EUR 28.

Nieuwe taken sociaal domein

De gemeente Gulpen-Wittem heeft er net als de andere gemeenten in 2015 taken op het gebied van jeugd, zorg en werk bijgekregen. Deze namen we over van het Rijk, de Provincie en de zorgverzekeraars. Gemeenten moeten meer gaan doen met minder geld. Om deze uitdaging ook financieel aan te kunnen,
heeft de gemeente Gulpen-Wittem de financiele positie en het weerstandsvermogen op peil gehouden. Inmiddels is deze uitdaging, vaak in samenwerking met andere gemeenten, voortvarend aangepakt.

De gemeenteraad behandelt de begroting 5 en 12 november aanstaande.