Vijftig voetbalvelden aan asbest saneren


Vijftig voetbalvelden aan asbest saneren

19-10-2015

Met de hernieuwde openstelling van de subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop, saneren de komende 2 jaar eigenaren van huidige en voormalige Brabantse boerderijen hun asbestdaken.

Asbest wordt uit daken verwijderd van boerderijen

De gesaneerde daken, met een oppervlakte van ruim 50 voetbalvelden, worden vervolgens voorzien van zonnepanelen. Via een landelijke regeling is voor Noord-Brabant ruim EUR 3 miljoen beschikbaar.

Zonnepanelen

Met de hernieuwde openstelling wil de provincie het succes herhalen van de afgelopen 2 jaar. Vooral in de laatste periode steeg de vraag naar deze regeling sterk. Van juni 2013 tot juni 2015 is in Noord-Brabant 385.461 m2 asbest gesaneerd. De zonnepanelen die daarvoor in de plaats zijn
gekomen, hebben een vermogen van 7.525.030 Watt piek. Dat komt overeen met de elektriciteitsbehoefte van zo'n 2.000 huishoudens met 4 personen.

Convenant

De landelijke doelstelling is om 4 miljoen m2 aan asbest te saneren. Hiervoor hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Land- en Tuinbouworganisatie en de provincies een convenant gesloten. Landelijk is inmiddels 1,74 miljoen m2 gesaneerd. De vervangende zonnepanelen leveren
landelijk een vermogen op voor een kleine tienduizend huishoudens.