Gerenoveerd


04-09-2015 De Martinuskerk in Schellinkhout is na een grondige renovatie weer open. Ralph de Vries, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, ontving de originele sleutel van de kerk. De sleutel werd vanaf het IJsselmeer gebracht door een surfer.

Opening

Bij de opening van de Martinuskerk waren alle partijen aanwezig die de grootschalige restauratie het afgelopen jaar mogelijk hebben gemaakt. Namelijk door subsidie van de provincie Noord-Holland, bijdragen bijeengebracht door het kerkbestuur, de gemeente Drechterland en de Stichting Vrienden
van de Martinuskerk en stichting BOEi.

Toekomstbeeld

Het uitgangspunt van stichting BOEi is om dit monument een andere bestemming te geven. Met nieuwe inkomsten moet het gebouw structureel onderhouden worden. Er vinden al gesprekken plaats met een 'horecagelegenheid' die gericht is op surfers en fietsers die over de dijk langs de kerk komen.
Vooralsnog blijft de Martinuskerk komende tijd als trouwlocatie, expositieruimte en concertzaal voor het dorp.

Bijzondere kerk

De Martinuskerk is niet alleen beeldbepalend voor de omgeving, maar ook van grote cultuurhistorische waarde. Het koorgedeelte van de Martinuskerk stamt mogelijk uit de tweede helft van de 14e eeuw. Het dwarsschip en het oostelijke deel van het schip zijn uit de tweede helft van de 15e eeuw.
Het westelijke schipgedeelte en de toren kwamen begin 16e eeuw tot stand. In de toren hangt een klok van Gerard van Wou uit 1526. De toren en de geveltoppen zijn versierd met laatgotische nissen. Verder is de kerk in het bezit van een preekstoel en een doophek uit het midden van de 17e eeuw.
Het Flaesorgel dateert van 1872.
04-09-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws