Attentie! WhatsApp buurtpreventie


Whatsapp buurtpreventie logo

Zet uw eigen Buurt-WhatsApp op! De politie en de gemeente Haaren ondersteunen u om de veiligheid van uw buurt te vergroten.

Het toenemende aantal (woning)inbraken zorgt voor veel onrust in de buurt. Een oplossing hiervoor is het vergroten van de sociale controle. Dit kan door het opzetten van een groeps-WhatsApp. Hiermee kunnen eenvoudig berichten of foto's naar meerdere personen gestuurd worden.

In diverse wijken in Oisterwijk zijn sinds vorig jaar dergelijke groepen met succes gestart. Doordat verdachte situaties via deze netwerken gesignaleerd worden, is het aantal inbraken er met 30% gedaald. In Tilburg blijkt uit onderzoek zelfs een daling van 50% gerealiseerd te zijn.

Ook uw buurt of straat kan eenvoudig een groeps-WhatsApp op zetten. Met een dergelijke groep kan de sociale controle in de buurt of straat vergroot worden en wordt de mogelijkheid voor inbrekers om ongezien hun slag te slaan een stuk kleiner. Eventuele verdachte situaties kunnen eenvoudig en
snel aan buurtbewoners doorgegeven worden en er kan ook een foto meegestuurd worden.

Het resultaat is dat het aantal inbraken af neemt, doordat meerdere buurten een groep opzetten. Inbrekers verplaatsen hun activiteiten daardoor naar wijken waar geen WhatsApp-groepen zijn.

Een groep opstarten

Allereerst gaat een beheerder in de buurt inventariseren welke buurtbewoners aan het initiatief mee willen doen. Hij verzamelt mobiele telefoonnummers van de deelnemende buurtbewoners en voegt die toe aan zijn of haar adresboek. Hij maakt een nieuwe groep aan van maximaal 100 deelnemers.

Alle buurtbewoners in de groep kunnen berichten, foto's en reacties naar alle groepsleden sturen. Alleen de beheerder kan nieuwe deelnemers toevoegen en staat in contact met de wijkagent en gemeente.

Iedereen kan verdachte situaties doorzetten naar de politie. Voor situaties die onmiddellijke acties vragen, belt u het alarmnummer 112.

Aanmelden

De politie en de gemeente Haaren wil deze ontwikkeling ondersteunen en helpt daarom bij de zoektocht naar nieuwe beheerders en geeft tips over een goed beheer van de App. Aanmelden kan bij de veiligheidscooerdinator, Anne-Marie Paijmans via gemeente@haaren.nl o.v.v. Buurt WhatsApp.

Graag ontvangen wij voor 1 november uw aanmelding, na die datum ontmoeten we elkaar en wordt de gemeente Haaren weer een stukje veiliger.