Huisvesting vluchtelingen in De Ronde Venen


De Utrechtse gemeenten en de provincie hebben verklaard samen op te trekken in het zoeken naar tijdelijke en duurzame opvangvoorzieningen. De inzet van gemeente De Ronde Venen, in de sterk groeiende huisvestingsvraag van vluchtelingen, is vooral gericht op het huisvesten van vergunninghouders.

De volgende drie opvangvoorzieningen worden momenteel onderzocht:

* Crisisopvang
Crisisopvang of noodopvang betreft kortdurend onderdak in niet voor bewoning geschikte gebouwen, zoals sporthallen of congreszalen. In De Ronde Venen kan geen geschikte ruimte voor grotere groepen mensen worden aangeboden. De gemeente helpt wel bij gemeenten in de regio Utrecht door het
uitvoeren van piketdiensten in Houten en Woerden. Een aantal ambtenaren heeft geholpen bij de opvang in Kockengen. Deze inzet zal ook de komende tijd door de gemeente worden aangemoedigd.
* Langer durende tijdelijke opvang
In de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is afgesproken dat de Utrechtse gemeenten en de provincie zich gezamenlijk inzetten voor het vinden van geschikte locaties voor langer durende tijdelijke (nood)opvang (tot de zomer van 2016).
* Reguliere huisvesting voor vergunninghouders
De gemeente richt zich vooral op het realiseren van extra woonruimte voor vergunninghouders. Daarbij wordt de mogelijkheid onderzocht om eerst tijdelijke units te plaatsen, die in de komende jaren vervangen worden door permanente woonruimte. Mogelijk kan daarbij een combinatie ontstaan met
jonge startende woningzoekenden.

Naast deze drie opvangvoorzieningen wordt ook serieus gekeken naar initiatieven van particulieren en organisaties als het gaat om concreet woningaanbod.

Wilt u een bijdrage leveren aan de huisvesting van vluchtelingen?
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het vorige nieuwsbericht.