Onderhandelingen sociaal plan bij ABN AMRO: Uitslag Enquete, wat nu?


Onderhandelingen sociaal plan bij ABN AMRO: Uitslag Enquete, wat nu?

Geplaatst op 16 oktober 2015
[IMG]

Vakbond De Unie en de andere bonden hebben de enquete gesloten. We hebben in een week tijd meer dan 1000 reacties ontvangen, waarvan ca. 75% vakbondslid en 25% geen vakbondslid is. We treffen geen verschil in opvatting aan tussen deze groepen. De uitslag van de enquete is dus representatief
voor de medewerkers bij ABN AMRO.

Uitslag enquete

Bijna 93% vindt het terecht, dat de bonden ABN AMRO hebben gevraagd hun voorstel in te trekken.
Bijna 70% wilde niet dat wij verder zouden spreken met de bank op 14 oktober.
Ruim twee derde van de respondenten heeft daarbij nog extra opmerkingen gemaakt. Uit veel opmerkingen konden we opmaken, dat er eigenlijk wel doorgesproken moest worden. De angst bij veel werknemers ligt vooral in het verliezen van een goed sociaal plan per 1 januari a.s.

Gesprek

Deze uitslag hebben we natuurlijk met de bank gedeeld op 14 oktober. Onze boodschap was dat de leden ons geen mandaat geven om te gaan onderhandelen over de voorstellen van de bank. Het heeft veel tijd gekost om weer in gesprek met de bank te komen. Dat was zeker niet eenvoudig.

Oplossing

De bonden en de bank werden het uiteindelijk over de volgende oplossing eens:
De bank is bereid te praten over een verlenging van het huidige sociaal plan maar wil wel naar vernieuwing toe op termijn. Verlenging van het huidige sociaal plan geeft de betrokken medewerkers zekerheid en rust. Dat is wat veel leden aangaven te willen en daartoe is de bank nu bereid!
Wat verlenging en vernieuwing inhouden en over welke termijnen we nieuwe afspraken maken, dat moet de komende weken helder worden.
De bonden willen bij die vernieuwing komen tot afspraken die over een lange tijd gelden en waarmee medewerkers maximale werkzekerheid, zowel binnen als buiten de bank, kunnen bereiken. Daarbij moet uiteraard een financieel vangnet ook onderdeel zijn.

Wat nu?

We hebben nieuwe data gepland om eindelijk de onderhandelingen te kunnen starten. We proberen voor het einde van het jaar duidelijkheid te kunnen geven over het eindresultaat van de onderhandelingen over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan. De onderhandelingen vinden nu wel plaats met een
betere uitgangspositie van werknemers. Dat is belangrijk en mede te danken aan jullie grote respons op onze enquete. De onderhandelingsdelegatieleden van de drie bonden danken jullie hiervoor.

Jouw collega een jaar lang gratis lid?

In de cao van ABN AMRO is afgesproken dat ABN een jaar lang de contributie van nieuwe vakbondsleden betaalt. Dit kan dus nog in het hele jaar 2015. Stuur dit bericht daarom eens door naar een collega en attendeer hem of haar op de mogelijkheden van lidmaatschap van De Unie. Hoe meer leden, hoe
beter we in staat zijn onze ideeen bij de bank te realiseren.

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met Hans de Jong,



Informatie

Sectoren: Finance
Geplaatst in: Actueel Nieuws