Start herstel Waterschans


Splinter, F. (Fabiola)

De gemeente Bergen op Zoom start op korte termijn met de voorbereidingen voor herstel van de Waterschans. Uitgangspunt is dat het voormalige verdedigingswerk in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht.

De gemeenteraad krijgt later een voorstel over de aard van eventuele passende bebouwing op de schans. Hiervoor is eerst nader onderzoek nodig.

Voor de ontwikkeling van de Waterschans heeft de gemeente diverse scenario's uitgewerkt. Het scenario waarvoor het college van B&W nu heeft gekozen, heeft betrekking op het herstel in oude luister van de Waterschans.

Bij dit scenario hoort ook de aanleg van het Havenkanaal, waarbij de aanleg van een recreatiehaven op termijn mogelijk is. In dit scenario komt er geen open verbinding met het Zoommeer, maar ook die vaarverbinding wordt voor de toekomst niet uitgesloten.

Het onderzoek dat de gemeente wil doen, heeft betrekking op de ontwikkeling van de mogelijkheden voor waterrecreatie in de omgeving van de Waterschans. Als er over de mogelijkheden meer duidelijkheid is, kan er alsnog worden gekozen voor een verdergaande ontwikkeling van de Waterschans.

De Waterschans is een voormalig verdedigingswerk bij de oude havenmonding van Bergen op Zoom, dat onderdeel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Voor dit project kregen de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen subsidie van de provincie, in het kader van Landschappen van Allure. Om aan
de subsidievoorwaarden te voldoen, moet voor 1 januari 2017 zijn gestart met de werkzaamheden.