Verkeer moet rekening houden met dichte mist


19 oktober 2015, 20:46

Automobilisten in de noordoostelijke helft van het land moeten oppassen voor dichte mist. Tegen de verwachting in is tijdens opklaringen het zicht sterk teruggelopen, lokaal tot maar 50 meter.

Vooral in Gelderland, Overijssel en de drie noordelijke provincies is het zicht bij tijden beroerd. Omdat het zicht in deze soort mistbanken snel wisselt, moeten automobilisten extra oppassen. Er is een kans dat de wind in de loop van de nacht iets toeneemt, waardoor de mist kan oplossen.
Volgens Meteo Group is er echter ook kans dat het verkeer in de ochtendspits nog last heeft van mist. De kans daarop is het grootst in het noorden, oosten en lokaal ook in het westen.

Voorspelbaar rijden

De VID adviseert weggebruikers de rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden/verkeerssituatie. Bij mist betekent dit vooral voorspelbaar weggedrag (geen abrupte manoeuvres) en het voeren van de juiste verlichting. We wijzen erop dat (zeer dichte) mist bijzonder verraderlijk is. De
situatie kan van het ene op het andere moment veranderen, waardoor je eigen zichtbaarheid van groot belang is (meer nog dan anders).

Foto: (c) VID