Islamitisch onderwijs maakt inhaalslag

Waar islamitische scholen in het verleden te boek stonden als zwak is er tegenwoordig sprake van groei en excellentie, zo blijkt uit cijfers van de Onderwijsinspectie in een reportage van het Onderwijsblad.

Nederland telt momenteel 49 basisscholen voor islamitisch onderwijs. Daarnaast is er een school voor voortgezet onderwijs. De islamitische scholen waren vaak zwak of zeer zwak, maar maken duidelijk een inhaalslag. Het totaalpakket aan maatregelen gericht op verbetering van onderwijsinhoud, het bijscholen van personeel en bestuur werpt overal vruchten af. Na een jarenlang predicaat `zwak' behoort bijvoorbeeld Al Ummah de afgelopen jaren tot de top-10 van Enschede.

Inhaalslag

Ook andere islamitische scholen maken een positieve ontwikkeling door. De scholen in Gouda en Maastricht werden door het ministerie van Onderwijs zelfs benoemd tot `excellente scholen'. Woordvoerder Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie spreekt van een inhaalslag. "In 2010 was 25 procent van de toen 44 islamitische basisscholen zwak en 16 procent zeer zwak. Bijna de helft van de scholen had dus een aangepast toezichtarrangement. Uit de laatste cijfers blijkt dat geen enkele school meer als `zeer zwak' te boek staat. En nog 4,4 procent van de scholen voor islamitisch basisonderwijs als `zwak'."

Lees hieronder de hele reportage: Islamitisch onderwijs maakt inhaalslag uit Onderwijsblad 16 van 17 oktober 2015.